Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rangsorolták a magyar boltok kártékonyságát: a Spar a lista elején, a CBA és a Coop a végén


Felmérést végzett a Greenpeace arról, mennyire terhelik a környezetet a hazai élelmiszerboltok egyszer használatos műanyaggal és csomagolóanyagokkal.A vizsgálat fókuszában az állt, mennyi a csomagolásmentes termék a polcokon, van-e lehetőség újratöltésre és újrahasznosításra az üzletekben, illetve hogy egyszer használatos műanyag zacskókban vagy környezetbarát táskákban vihetik-e haza a vásárlók a termékeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

szervezet beszámolója szerint a legjobb eredményt a SPAR érte el, amelyet az Auchan és a Tesco követ a rangsorban, a legrosszabbul pedig a CBA, a Coop és a Reál szerepelt.

A Greenpeace azért indította a kutatást, mert a műanyag hulladék lassan ellep minket, egyre nagyobb károkat okozva a természetben és már megjelent az emberi szervezetben is. Mindenkinek joga van úgy vásárolni, hogy […] választhasson visszaváltható csomagolású termékeket

– nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

jelentésben az élelmiszerláncok hiányosságai mellett több pozitív intézkedésüket is bemutatják: egyes cégeknek nyilvánosan elérhető startégiája van a műanyagcsökkentésükkel kapcsolatban, máshol a saját márkás termékek csomagolásánál kitűzött cél, hogy 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készüljenek. A Greenpeace követendő példaként emelte ki, hogy a SPAR üzleteiben kimagaslóan sok termék volt elérhető újratölthetőként, az Auchanokban hálózati szinten megtalálható a visszaváltható ásványvizes italcsomagolás, a Tesco pedig az általuk termelt hulladék 82 százalékát újrahasznosították az előző évben. Emellett arról is írtak, hogy a Lidl üzeleteiben lehet találni a legtöbb csomagolásmentes zöldséget és gyümölcsöt, a SPAR és az Auchan pedig már nem ad ingyen műanyag zacskót, csak lebomlót pénzért.

A zöld szervezet jelentésében leszögezte, hogy ha valódi változást szeretnénk látni, akkor búcsút kell mondani az eldobható csomagolásnak, és át kell térni az újbóli felhasználásra, az utántöltésre és a csomagolásmentes alternatívákra.


1 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük