Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Közélet

Rákot okozhat a bacon és a kolbász


bacon és a kolbász

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A feldolgozott húsok rákot okozhatnak az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb közlése szerint.

A feldolgozott húsok – mint például a kolbász, a sonka és a baconszalonna – rákot okozhatnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint – írja a BBC.

Ötven gramm ilyen jellegű hús napi szintű fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát – áll a hírben.

Minél több, annál rosszabb

Feldolgozott húsnak számít a füstölt vagy más módon tartósított termék, a WHO szerint pont ezen eljárások növelik a rák kockázatát. Kurt Straif (WHO) szerint ugyan a feldolgozott húsok fogyasztásával is alacsony a rák esélye, minél több ilyet fogyasztunk, annál valószínűbb, hogy rákosak leszünk.

A jelentés arra is kitér, hogy a vörös húsok „valószínűleg rákkeltőek”, de ahhoz, hogy ezt bizonyosan állíthassák, nem gyűlt össze elegendő bizonyíték. Ugyanakkor a WHO azt is közölte, hogy vannak az egészségre nézvést pozitív hatásai is a húsoknak.

Még a kecske sem jó

„Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek”

– idézte az MTI Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatóját. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

MNO


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük