Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rákkeltő konyhai eszközöket hívtak vissza, ha ilyenje van a konyhában, szabaduljon tőle


Veszélyes vegyületek kioldódása miatt Alpina márkanevű konyhai eszközöket hívott vissza a boltokból a forgalmazó Edco Magyarország Kft. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Képünk illusztráció Fotó: 123rf.com

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a honlapján közzétett azonosító adatokkal megegyező termékeket ne használják. Az Edco Magyarország Kft. a honlapján tájékoztatta vásárlóit a visszahívásról, a termékek között többféle szedőkanál, merőkanál, burgonyatörő, és spatula található.

A termékek a vásárlás helyére visszavihetők, árukat visszatérítik – írták.

A termékekből úgynevezett primer aromás aminok (PAA) oldódhatnak ki. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. Az aminok egyes fajtáit a műanyaggyártásban, festékgyártásban használják. Az élelmiszerekbe kerülhetnek PAA-k a velük érintkezésbe kerülő anyagokból, akár a papír csomagolóanyagok feliratához használt tintából is. A vegyületeknek egy része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály karcinogén hatást illetően – tájékoztatott a Nébih.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük