Sajnos rendkívül nyugtalanítja a szakértőket a tesztek végeredménye, ami kimutatta, hogy súlyos gond van a palackozott, illetve a csapvizekkel. A jó hír, hogy tudunk tenni ellene!
Már a vízben is ott vannak a rákkeltő anyagok
Az örök vegyi anyagok különösen veszélyesek, mert rendkívül stabilak és nehezen bomlanak le a környezetben. Ez azt jelenti, hogy hosszú ideig megmaradnak a talajban, a vízben és az élő szervezetekben.
A szervezetünkben felhalmozódva számos egészségügyi problémát okozhatnak, beleértve a hormonrendszeri zavarokat, a májkárosodást és a rákot is. Az ipari tevékenységek, például a vegyi anyagok gyártása és feldolgozása során keletkező hulladékok gyakran tartalmaznak ilyen veszélyes vegyületeket. Ezek a talajba és a vízbe szivároghatnak, majd onnan az élelmiszerláncba kerülhetnek.
A galériánkban megmutatjuk, hogy nem csak a palackozott, hanem még a csapvízzel is gond van a szakértők szerint!
Az egyik legfontosabb lépés a szigorúbb szabályozás és ellenőrzés bevezetése lenne, hogy csökkentsék ezeknek az anyagoknak a használatát, és kibocsátását. Azonban nagy baj van, mivel ezek már ott vannak a palackozott, illetve a csapvízben is.
Tizenöt országot vizsgálva kiderült, hogy a palackozott vizek mintáinak csaknem mindegyikében, több mint 99 százalékában megtalálható a Perfluoroktánsav (PFOA) és a perfluor-oktánszulfonsav (PFOS). Mindkettő örök vegyi anyagnak minősül. A vizsgált országok között volt Európai is, így nálunk akad probléma bőven.
A csapvízben is jelen voltak az örök vegyi anyagok, de változó mértékben. Stuart Harrad, a Birminghami Egyetem professzora hozzátette, hogy ezek az egészségügyi határérték alatt vannak, de nem árt tenni ellene.
Megint nekünk kell lépnünk, ha nem akarjuk, hogy rákkeltő anyag legyen a vízben. A szakemberek szerint szűréssel vagy forralással a szennyező anyagok 50–90 százaléka eltávolítható, így a kockázat még inkább csökken.