Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Rakétatámadás Ukrajnában: európai és amerikai fegyvereket semmisítettek meg az oroszok


Moszkva jelentése szerint orosz rakéták semmisítették meg a nyugati fegyvereket, amiket eredetileg az ukránoknak szántak.

Fotó: Ukrán katonák Uragan típusú rakétákat szednek össze az orosz támadások után Berezivkában 2022. április 21-én. MTI/AP/Efrem Lukackij

Noha az ukránok továbbra is uralják légterük nagy részét, az oroszok egyre több fegyverraktárat képesek megsemmisíteni. Moszkva beszámolója szerit nemrég egy olyan fegyverraktárra mértek csapást, ami amerikai és európai fegyverek voltak. Az orosz védelmi minisztérium számolt be arról, hogy Kalibr rakétákkal semlegesítettek hangárokat a zaporizzsjai régióban, amikben nagy mennyiségű külföldi fegyver és lőszer volt, amiket az Egyesült Államok és más európai országok szállítottak le az ukrán csapatoknak. Oroszország közölte a Nyugattal, hogy csak olajat öntöttek a tűzre azzal, hogy a két hónapja tartó fegyveres konfliktus idején újabb és újabb fegyvereket szállítanak Ukrajnának, többek között az USA részéről.

Az USA és a NATO kizárta annak a lehetőségét, hogy saját erőket küldjön Ukrajnába, de továbbra is elkötelezettek amellett, hogy nagyobb mennyiségű fegyvert tegyenek elérhetővé a védekező fél számára. Emellett az USA fontos hírszerzési információkkal látja el az ukránokat, akik ezáltal több támadást is meg tudtak előzni,. Kijev sorra kapja a nagyobbnál nagyobb fegyvercsomagokat, már Németország is beszállt ebbe. Az USA korábban több száz öngyilkos drónt is elérhetővé tett Ukrajnának, de légvédelmi és páncéltörő rakétákat is kaptak már.

Liner