Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Radikális könnyítések jönnek, mely több tízezer családot érintenek


Radikális egyszerűsítés várható a lakossági napelemes pályázat adminisztrációs szabályaiban a napokban – tudta meg a Portfolio. A lap szerint a nyártól érvénybe lépő könnyítések több tízezer családot érintenek.

Nyitókép: MTI/Varga György

A Portfolio úgy tudja, hogy

  • Megszűnik a projekt megvalósítási idején belüli mérföldkövek rendszere, egyetlen ilyen mérföldkő marad a projekt végén.

Ez azt jelenti, hogy nem kell benyújtani a mérföldkövek változtatására irányuló módosítási igényeket, és a korábban már beérkezett ilyen igényeket jóváhagyás nélkül lezárják. Fontos, hogy a könnyített feltételek teljes körű bevezetéséig elszámolást, beszámolót átmenetileg nem fogad be a rendszer.

  • Megszűnik a számla benyújtására vonatkozó kötelezettség, így a fejlesztés megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét majd csak fotódokumentáció alapján és helyszíni ellenőrzéseken kérik számon.
  • A továbbiakban kötelező jelleggel kizárólag a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani.
  • A projekteket kivitelező vállalkozások egy-egy beruházási elem elkészülte után is kezdeményezhetnek kifizetést, ha szükségesnek tartják (azaz nem kell kivárniuk az egyetlen mérföldkő teljesítését hozzá). Így tehát hamarabb, rendszeresen a pénzükhöz juthatnak.

A változások automatikusan érvényesülnek majd a pályázati szabályrendszer módosításával, így a pályázóknak az egyszerűsített elszámolási rendszerre való átállásban nem lesz teendőjük.

A Portfolio felidézi, hogy február óta felgyorsultak a nyertes pályázatok kifizetései is. Akkor még csak 6, mostanra már 22 milliárd forinthoz jutottak az érintettek. A 35 ezer nyertes projektből bő 12 ezernél volt előleg kifizetés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük