Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Radev: „Valós veszélye van annak, hogy ez a háború egész Európára átterjedhet, vagy akár világméretűvé is fajulhat”


Óva intett az ukrajnai háború kiterjedésétől Rumen Radev bolgár elnök vasárnap, a május elseje alkalmából tartott beszédében.

 „Valós veszélye van annak, hogy ez a háború egész Európára átterjedhet, vagy akár világméretűvé is fajulhat” – mondta Radev. A bolgár elnök bár nem említette beszédében Oroszországot és Ukrajnát, úgy fogalmazott, hogy „Európa szívében robbanások zaját hallani”.A bolgár vezető hangsúlyozta: „hazafias kötelessége” elejét venni annak, hogy Bulgária belesodródjék az ukrajnai háborúba.

AZ ÁLLAMFŐ E KIJELENTÉSÉVEL SZEMBESZEGÜLT KIRIL PETKOV MINISZTERELNÖKKEL, AKI FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOKAT AKAR BULGÁRIÁBÓL UKRAJNÁBA.

A kérdésben a liberális-szocialista négypárti kormánykoalícióban nincs egyetértés. A szocialisták a kormányból történő kilépéssel fenyegetnek, ha a többi koalíciós partner keresztülvinné a katonai segélyeket Kijevnek. A szófiai parlamentben egyébként jövő szombaton terveznek dönteni a lehetséges fegyverszállítmányok ügyében. A szófiai vezetés mindemellett humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának.

/www.portfolio.hu/