Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Putyin üzent Amerikának: “Olyan célpontokat fogunk támadni, amilyeneket eddig nem”


Vlagyimir Putyin egy vasárnapi interjúban arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy Oroszország új célpontokat fog támadni, ha a Nyugat nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának – számol be a hírről a Reuters.

Képünk illusztráció Fotó: 888.hu

Joe Biden elnök a múlt héten azt mondta, hogy Washington M142-es HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel látja el Ukrajnát, miután Kijev biztosítékot adott arra, hogy nem fogják Oroszország ellen használni.

Putyin szerint a fegyverszállítások “nem jelentenek semmi újat”, és nem változtatnak semmin, de figyelmeztetett, hogy válaszlépésekre kerül sor, ha az Egyesült Államok nagyobb hatótávolságú lőszereket szállít a HIMARS-rendszerekhez, amelyek maximális hatótávolsága 300 km vagy annál is nagyobb.

Ha nagyobb hatótávolságú rakétákat szállítanak,

olyan célpontokra is támadni fogunk, amelyekre eddig még nem

– mondta Putyin a Rosszija-1 állami televíziós csatornának adott interjúban.

Putyin beszélt arról is, hogy a Lockheed Martin HIMARS rakéta-sorozatvetők hatótávolsága a szállított lőszertől függ, kiemelve, hogy az Egyesült Államok által bejelentett hatótávolság nagyjából megegyezik a szovjet gyártmányú rakétarendszerekkel, amelyekkel Ukrajna már rendelkezik.

“Ez nem újdonság. Lényegében semmit sem változtat” – mondta Putyin. Szerinte a fegyverek csupán azokat a fegyvereket váltják fel, amelyeket Oroszország megsemmisített.

Putyin nem nevezte meg azokat a célpontokat, amelyekre Oroszország csapást mérne, de azt mondta, hogy a nyugati fegyverszállítások célja szerinte a konfliktus elhúzása.