Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Putyin tudatta a háború okát, hozzátette: kész az olyan háborúra is, amit még nem látott a világtörténelem


Vlagyimir Putyin elnök, miután bejelentette, hogy katonai hadműveletet indít Ukrajnában, hosszasan magyarázta az okokat. Televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy a NATO és az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget – írja aeuronews.com.

„A NATO terjeszkedése és Ukrajna felfegyverzése elfogadhatatlan számunkra. Ez nem csak a NATO-ról szól, az csak egy eszköz az Egyesült Államoknak. A probléma, hogy oroszellenes érdekek terjeszkednek minket körülvevő területeken. Szeretném kiemelni, hogy a történelmi területeinkről van szó. Külső erők kontrollálják ezeket a területeket, miközben a legmodernebb fegyvereket szállítják oda. Az Egyesült Államok és szövetségeseik ezt úgy magyarázzák, hogy Oroszország befolyásának visszaszorításáért teszik. A geopolitikai előnyök nyilvánvalóak. Számunkra viszont ez élet-halál kérdése, nemzetünk történelmi jövőjének kérdése. Ez nem túlzás. Nem csak az érdekeinket érezzük veszélyben, hanem az egész államunk létét, az önállóságunkat. Ez az a vörös vonal, amit már számtalanszor elmondtam” – magyarázta az orosz elnök, hogy gyakorlatilag miért támadta meg Ukrajnát.

Beszédében hozzátette, hogy szerinte az ukrán hatóságok népirtást követtek el az Ukrajna keleti részén élő oroszokkal szemben. Az a fájdalom, amit a donbaszi oroszok éreztek, motiválta Moszkvát, hogy elismerje a szakadár régiók függetlenségét.

Vlagyimir Putyin szerint Ukrajna célja, hogy nukleáris fegyvereket is beszerezzen, ezt Oroszország végképp nem engedheti meg. A céljuk Ukrajna lefegyverzése és úgymond „nácimentesítése”. Megszállni viszont nem akarják a szomszédos országot. Vlagyimir Putyin beszéde végén felszólította az ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert, és akkor békében elhagyhatják a keleti területeket.

Beszéde végén az orosz elnök felhívta a világ figyelmét arra, hogy ha valaki beavatkozna az Ukrajnával folytatott harcába, vagy fenyegetést jelentene országára, tudnia kell, hogy Oroszország olyan választ ad, amit még nem látott a világtörténelem. Ők mindenre készen állnak.

/hu.euronews.com/