Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Pusztulnak a halak a magyar folyókban, vízvédelmi készültséget rendeltek el


Június 17-én az esti órákban a Duna–Tisza-csatornán, Ráckevénél lettek figyelmesek szórványos halpusztulásra a helyi halőrök. Főként csuka- és keszegtetemeket találtak a halőrök. Az oxigénhiány okozhatja a problémát.

Fotó: Facebook

A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség hétfőn este a Duna–Tisza-csatorna középső szakaszán, a közelben lévő szennyvíztelep befolyója alatt szórványos halpusztulást észlelt – írja a napi.hu.

A halőrök megfigyelése a szakaszon az volt, hogy több száz méteren elburjánzott hínár és egyéb vízinövény gátolja az oxigén áramlását a vízben. Napközben ugyan a dús növényzet termeli az oxigént, azonban este a növény is fogyasztani kezdi az éltető gázt, így hajnalra már szinte teljes oxigénhiányos állapot áll be a vízben.

A probléma észlelése után, július 18-án reggel két Truxor kétéltűvel vágták a hínármezőt, továbbá a gépek mozgásával jelentős légbekeverést is végeztek a kritikus szakaszon.

Emellett kiépítenek egy mobil levegőztető állomást is, ami képes lesz megfelelő mennyiségű oxigénnel ellátni az adott szakaszt, leginkább az éjjeli órákban, hiszen akkor lesz erre a legnagyobb szükség.

EZÉRT III. FOKÚ, VAGYIS A LEGMAGASABB VÍZMINŐSÉG-VÉDELMI KÉSZÜLTSÉGET RENDELT EL A KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG VÉDELEMVEZETŐJE.

Arra hivatkoztak, hogy a víz hőfoka magas, oxigénszintje pedig alacsony, így a víz minősége folyamatos javításra szorul. Amíg ezek a minőségi paraméterek nem javulnak, folyamatos minőségjavító beavatkozásokat fognak végezni a vízben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük