Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Pintér Sándor országos és tartós vízhiányt jelentett be – így lehet kikerülni a locsolási tilalmat


Már április végén hazánk egész területét érintette a talaj vízhiányos állapota. A szakmai szervezetek kérték Pintér Sándor belügyminisztert, hogy hirdesse ki a vízhiányt. Azonban van egy eljárás, amivel ki lehet kerülni a locsolási tilalmat.

Fotó: 123rf.com

A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot 2024. május 24-i kezdettel – írja a penzcentrum.hu a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) közleménye alapján. A tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik locsolni 30 napig, ehhez viszont egy gazdálkodói bejelentésre van szükség. Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő vízgazdálkodással mérsékelhetők legyenek a rendkívül száraz tavaszi időszak hatásai.

Az Országos Aszálytérkép, az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsorai, valamint a NAK megyei szervezeteinek jelzései alapján április elején hazánk egész területét érintette a talaj vízhiányos állapota. A szakmai szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt egy évben sorra dőltek meg a havi melegrekordok Európában. A meteorológiai modellek az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat prognosztizálnak.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúval, legfeljebb 120 milliméter/hektár vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása. Hozzátették, hogy a rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz – vagyis a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz – írásban kell bejelenteni.

Forrás: penzcentrum.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük