Közzétette - Kategória - Egyéb

Piktortégla üregek


Piktortégla üregek

Piktortégla bányászat Budaörsön

Az 1880-as években már Budaörsön is gyakorolták a piktortégla-bányászatot, nagyrészt a Szakály, Zirkelbach, Herczog, Mayer, Dörflinger, Wendler, Busch, Herzog, Huber és az Eppich családok. Közölük Busch Károly szobafestő készített elsőként a helyben kibányászott fehéragyagból festőtéglát, azaz más néven piktortéglát. A szobafestők alapozó fedőanyagnak használták, főleg a Csiki-hegyekben és a Frank-hegyen (a mai Budaörsi-hegyen) bányászták. Amelyet később vagonszámra exportáltak a téglatelepekről „budai föld” elnevezéssel.

Ennek a tevékenységnek az emlékét őrzik a fennmaradt, részben beomlott tárlók. A piktortégla bányászok helybéliek voltak és a kibányászott budai földet szekereken fuvarozták le a telepre. Apiktortégla-gyártás mára megszűnt, utoljára az 1950-es években volt rendezvényük a helyi bányászoknak. A mesterségesen létrejött lukak, kürtők nagy részét már betömték, mert voltak közöttük igen veszélyes mélységűek, azonban még megmaradt egy-két bozót mögött rejtőző barlang, amikre a szemfüles kiránduló rálelhet.

Tájegység: Budai Hegység
Indulás: Normafa, KFKI
Érkezés: Normafa, KFKI
Túra hossza (km-ben): 3 km
Szintkülönbség (m-ben): 65 m
Útburkolat típusa: jó minőségű földút, ritkán kövek, gyökerek
Nehézség: Sportbabakocsival közepes út
Látnivalók: Piktortégla üregek, barlangok
Csíki hegyek – panoráma, repülő emlékmű
A túra rövid leírása (turistajelzésekkel, ha vannak): Végig a sárga körút jelzésen kell haladni. A piros négyzet kényelmes széles szekérút, ami néha sáros, ezen el lehet jutni a Frankhegyi turistaházhoz. Mielőtt az út elér a piros jelzéshez, ott találhatók a piktortéglaüregek (vékony ösvényeken megközelíthetőek).
A barlangokhoz érdemes vinni elemlámpát.
Étel-ital, (pelenkázó):  
Elérés tömegközlekedéssel: 90-es busz a Moszkva tértől
Elérés autóval: KFKI előtti parkoló/ingyenes/
  Megjelenítés GoogleMaps-on »
Térkép (link): www.turistautak.hu térkép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük