Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Petárda, tűzijáték: Ki, mikor és mit durrogtathat? Ha ezekre nem figyel, keményen bírságol a rendőrség


Csütörtöktől vásárolhatók meg és december 31-én 18 óra illetve január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel az úgynevezett 3. osztályba sorolt tűzijátékok, pirotechnikai eszközök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján.

. Ám komoly büntetést kockáztat, aki nem tartja be a vonatkozó szabályokat!2005 óta Magyarországon PETÁRDAZNI TILOS! Már a petárdák birtoklása is szabálysértésnek minősül, és a törvény szerint már ezért is akár 200 ezer forintos bírság járhat – a tételt a nyáron emelték meg.

A petárda a pirotechnikai eszközök azon kategóriája, melyek csak hanghatást keltenek, látványelem nélkül. A betiltás oka az volt, hogy a durranások zavarhatják a köznyugalmat, és a petárdák keltette zaj félelmet kelthet emberekben és állatokban. Emellett ezek az eszközök különösen balesetveszélyesek, minden évben olvasni számos esetről, amikor a gondtalan felhasználó jobb esetben csak égési sérüléseket, rosszabb esetben végtagsérüléseket szenvednek

Más pirotechnikai eszközök esetében is fontos figyelembe venni a tűzvédelmi osztályok szerinti besorolást, ami az alábbiak szerint van előírva:

I. osztály: Alacsony kockázatú és zajszintű termékek, kizárólag behatárolt területeken használhatók, beleértve a beltéri tereket is (pl. csillagszórók).
II. osztály: Nagyon alacsony kockázatú és zajszintű kültéri eszközök.
III. osztály: Közepes kockázatú termékek, kizárólag szabadban, nyílt területeken használhatók.
IV. osztály: Nagy kockázatú eszközök, kizárólag pirotechnikus kezelheti, zajszintjük nem ártalmas az egészségre.
Mennyi tűzijátékot lehet szabályosan vásárolni?
A kategóriák szerinti szabályozás a maximálisan birtokolható mennyiségek tekintetében:

I. osztály: 14 év felett mindenki vásárolhat és tárolhat legfeljebb 1 kg-ig, de 14 év alatt csak nagykorú felügyeletével használható.
II. osztály: 16 év felett vásárolható és tárolható, szintén 1 kg-ig.
III. osztály: Csak nagykorú személyek vásárolhatják és tárolhatják, vásárlás csak december 28 és 31 között engedélyezett, a felhasználás csak december 31-én este 6 órától január 1 reggel 6 óráig engedélyezett, maximum 3 kg-ig lehet otthon tárolni.
IV. osztály: Kizárólag képzett szakemberek vásárolhatják, tárolhatják és használhatják.
Ne felejtsd el visszavinni!
Az érvényes jogszabályok szerint a fel nem használt, III. osztályba tartozó termékeket január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazóhoz, különben szabálysértést követünk el, és a nyáron emelt tételek szerint akár 200 ezer forintos büntetés is járhat, ha elkapnak minket. Hasonlóan járhatunk, ha a úgy gondoljuk, hogy a jogszabályok által megengedett időn túl, inkább ellőjük a tűzijátékokat.

Azt is fontos tudni, hogy az I. és II. osztályba tartozó tűzijátékokat csak pirotechnikus jelenlétében és irányításával lehet felhasználni közintézményekben, középületekben, sportlétesítményekben, egyházi intézményekben, védett természeti területeken, „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyeken, valamint rendezvények helyszínén. Ezeket a termékeket egész évben lehet használni, tárolni és vásárolni, csak akkor kell visszavinni a forgalmazónak, ha hibásak.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni – tartalmazza a közlemény.

“A pirotechnika nem játék! Legyen körültekintő, hogy hol és mit vásárol! Ha megvette, használja ésszel, biztonságosan!” – fogalmazott az ORFK.

Hogyan kell szabályosan tárolni a tűzijátékot?

A jogszabályok a biztonsági szempontokat szem előtt tartva pontosan meghatározzák, hogy magánszemélyek pirotechnikai termékeket csak az alábbiak betartásával tárolhatnak:

  • A pirotechnikai terméket nem lehet más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben tárolni, és a felbontott tűzijátékokat nem lehet felügyelet nélkül hagyni.
  • Tilos a termékeket tetőtérben, alagsorban vagy pincében tartani, továbbá azokat el kell zárni azoktól, akik nem jogosultak azok használatára.
  • A termékeket megfelelően kell védeni a csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és minden károsító tevékenységtől, a sérült vagy hibás eszközöket azonnal el kell különíteni az ép termékektől.
  • A hibás termékeket tilos felhasználni, vissza kell vinni az árusító helyre.
  • A termék nem bontható szét, eredeti formájában kell tartani, a közvetlen kézi gyújtással szerelt tűzijátékok csak a gyújtóhelyet borító védősapkával szállíthatók, hogy azokat véletlen gyújtás ne érje.
  • Lakóegységenként csak egy személyre vonatkozó mennyiségű pirotechnikai eszköz tárolható, azaz az I. és II. kategóriából összesen maximum egy kilogramm.

Ezek a szabályok egész évben érvényesek, és a megszegésük súlyos büntetéssel járhat. Figyelmeztettek arra, hogy pirotechnikai terméket mindenki csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt feltételeknek, illetve a termék bevizsgált.

OKF: ablakból, erkélyről senki ne indítson tűzijátékot!

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából vagy erkélyéről indítani, mert ez rendkívül tűz- és balesetveszélyes – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Mukics Dániel hozzátette: tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt, ahol épület vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, de legtöbbször tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat.

A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken,


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük