Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Péntektől elszabadulnak az árak a benzinkutakon, ennyivel többért tankolhatnak az autósok


Nincsenek komolyabb problémák vagy események, amelyek magyaráznák a Brent olajár emelkedését -olvasható a holtankoljunk.hu piaci előrejelzésében. A piaci feltételek természetesen folyamatosan változnak, és az a Brent ára is 80-85 dollár között ingadozik, de ez normálisnak tekinthető. Február utolsó hetében péládul 3,5%-os emelkedést tapasztaltunk, amelynek következtében a Brent ára 80 dollárról 83 dollárra emelkedett.

A szakértők előrejelzése igencsak megoszlott azzal kapcsolatban, hogy péntektől az ár növekedést vagy ár csökkenést fogunk-e tapasztalni az benzinkutakon. Nagy esély volt rá, hogy az OPEC növeli a termelést, ami rövid távon mindenképpen üzemanyagár csökkenést eredményezett volna itthon.

Néhány elemző szerint azonban nem volt indok a termelés növelésére, mivel a kínai kereslet stagnált, és nem voltak jelentős keresleti nyomások. Az OPEC az alacsony olajárakat az amerikai palaolaj kitermelők elleni védekezésként is értelmezi, akik csak 80 dollár feletti áron tudnak nyereségesen termelni.

Az árakat azonban nem csak ez befolyásolja, hanem a forint árfolyamának alakulása is. Ez még inkább a drágulás irányába mutatott, mert a dollár árfolyama 363 forint fölé emelkedett a hétvégén, míg a hét elején még 359 forint volt.

Most azonban kiderült, hogy hogyan alakulnak az üzemanyag árak, és egy igencsak meglepő, ellentétes mozgást figyelhetünk meg.

PÉNTEKEN A BENZIN ÉS A GÁZOLAJ ÁRA IS VÁLTOZIK.

A nagykereskedelmi árak tekintetében a benzin ár bruttó 2 forinttal emelkedik. Az üzemanyag árak általában egyszerre mozognak, ám ez az a pont, ahol a dízelautó uladjdonosok különösen meglepődhetnek, mivel a gázolajért bruttó 5 forinttal fognak kevesebbet fizetni a benzinkutak. Ez a változás a kutak áraiban is meg fog jelenni a pénteki naptól, érdemes tehát még a mai, illetve a csütörtöki nap folyamán teletankolni az autónkat, ha el szeretnénk kerülni a drágulást. Az üzemanyagárak tehát a következőek lesznek péntektől:

95-ös benzin: 622 Ft/liter

Gázolaj: 641 Ft/liter


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük