Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Pegazus-botrány: így ellenőrizhetjük le, hogy Pegasus-szal fertőzött-e a telefonunk


A hétvégén fény derült arra, hogy világszerte több mint ötvenezer embert tartott nyilván célpontként az NSO, a Pegasus kémszoftvert kidolgozó izraeli cég. Az ügy felderítésében részt vevő Amnesty International kutatói készítettek egy programot, amellyel leellenőrizhetjük, hogy a telefonunkon találni-e a Pegasus jelenlétére utaló nyomokat. Folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy pontosan kik szerepeltek a kémszoftverrel megtámadottak és megtámadandók listáján: a Telex már arról ír, hogy Emmanuel Macron mellett tizenhárom állam- és kormányfő is a célpontok között volt. Összefoglalójuk szerint újságírók százai, köztük magyarok telefonszámai is szerepelnek a listán. A botrány az átlagfelhasználókat közvetlenül valószínűleg nem érinti, az Apple-től rögtön igyekeztek leszögezni, hogy az iPhone-tulajdonosok „túlnyomó többsége” nem kell, hogy aggódjon a saját adataiért.

Az említett támadások rendkívül szofisztikáltak, dollármilliókba kerül kifejleszteni azokat, gyakran csak rövid ideig működnek és konkrét személyeket céloznak velük”

– nyilatkozták a cég képviselői. Ettől függetlenül megnyugtató, hogy a TechCrunch cikke szerint, aki szeretne, meg tud győződni arról, hogy a készüléke nem érintett-e az elmúlt évek egyik legnagyobb kémbotrányában. A Mobile Verification Toolkit (MVT) iPhone-okon és Android készülékeken is működik, bár a készítők kiemelik, hogy előbbi mobilokon több nyomot hagy a Pegasus, így könnyebb észrevenni a támadásokat. A projekt oldalán részletesen leírják, hogy hogyan kell telepíteni és használni a szoftvert, ám ettől függetlenül sokaknak szüksége lehet segítségre, különösen azoknak, akik ritkán nyúlnak a parancssorhoz a számítógépükön. A program az iOS és Android biztonsági mentéseket fésüli át, hogy a Pegasus jelenlétére utaló nyomok után kutasson, ilyenek a rendszer által használt domainek vagy az iMessage biztonsági réseit kihasználó iCloud fiókok címei. Az indikátorok listáját az Amnesty International GitHub oldalán találjuk.

Ha az MVT használata túl bonyolult, illetve indokolatlan lenne, az Android és az iOS aktuális verzióját mindenképp érdemes letölteni, és ügyelni rá, hogy a telefonunkon mindig a legfrissebb operációs rendszer fusson.

/raketa.hu/