Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

PDSZ: Csak a védettség kialakulása után engedjék vissza a tanárokat a termekbe!


Közös nyilatkozatban kéri a kormánytól a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítását minden pedagógus és oktatásban dolgozó számára öt pedagógus-szakszervezet. A tanárok többsége tart attól, hogy túl korán térjenek vissza az iskolákba.

Az oktatásban dolgozókat és számos egészségügyi szakembert nyugtalansággal és félelemmel tölt el, hogy az első oltást követően akár napokon belül, a hétvégén kiadott rendelet szerint április 19-től vissza kell térni a tantermekbe

– olvasható a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKKSZ), illetve a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete (KPSZ) elnöke által aláírt dokumentumban.

Arról is írnak,hogy a kormányzat saját maga kommunikálta több csatornán is, hogy a betegség elleni védelem nem alakul ki azonnal. A hivatalos Koronavírus-kisokosban például az szerepel, hogy a második adag oltást követő 1-2 héten belül alakul ki a védettség,

Müller Cecília országos tisztifőorvos rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy senki ne érezze magát azonnal védettnek, miután megkapta az oltást, hiszen időre, akár két-három hétre is szükség van, amíg az immunrendszer megfelelően reagál és kitermeli az ellenanyagokat

– írták, majd azt kérték a kormánytól, hogy

jelenléti oktatást kizárólag az egyes oltások alkalmazási előiratainak megfelelő immunizációs idő kivárása után rendelje el.

A szakszervezetek szerint

Nem ezen a 3 héten múlik, hogy a magyar gyermekek milyen eredményesen oldják meg a kompetenciamérés vagy a PISA-teszt feladatait.

A közös nyilatkozat mellett a PDSZ egy felmérés eredményeit is közzétette, amiből kiderül, hogy a pedagógusok bő háromnegyede inkább tart a vírusfertőzéstől és több mint 50 százalékuk fél attól, hogy néhány héten belül visszatérjen az osztálytermekbe.