Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Pár óra múlva felbőgnek a szirénák Magyarország több száz pontján


Hétfő délelőtt 11 órakor országszerte tesztelik majd a MoLaRi nevű szirénarendszert, amellyel a katasztrófavédelem gyorsan jelezhet a lakosságnak, ha baj van. Ezek azok a szirénák, melyeket a köznyelv gyakran csak légvédelmi szirénákként emelget.

Fotó: 112press.hu

A Belügyminisztérium egy országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert üzemeltet. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre, ilyen lesz majd a hétfő délelőtti teszt is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint délelőtt 11 órakor zúgnak majd fel a szirénák. országszerte 667 lakossági riasztó-tájékoztató végponton.

A csökkentett üzemű (morgató)próbánál a következő történik.

  • Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják. Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják.” szöveges rész.
  • Ezután azonnal leadják a szirénajelzést, melynek első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzés hangzik el, majd a jel lefutása következik be. (A jelzést ide kattintva hallgathatja meg.)
  • A szirénajelet követően ismét szövegesen, kétszer közlik, hogy a próbának vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük