Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Pánikhangulat lett úrrá a háború miatt: soha ennyi útlevelet nem igényeltek korábban a magyarok


A jelentős mértékű növekedéshez hozzájárult a Covid-19-járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése és az is, hogy a pandémia alatt egyes útlevelek lejártak, az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a dokumentumok igénylésének száma leginkább az orosz-ukrán háború és a vele kapcsolatos aggodalom miatt ugrott meg.

Címlapkép: Getty Images

Több mint 126,2 százalékkal, 318 672-ről 720 823-ra nőtt a kibocsátott útlevelek száma tavaly 2021-hez képest – derül ki a Belügyminisztérium által közölt adatokból, amelyeket a 24.hu kért ki.

A tárca a jelentésben kitér arra, hogy 2022-ben a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése, valamint a korábbi időszakokban lejárt igazolványok egyidejű megújítása miatt egyes okmányoknál rekordszintű emelkedés volt tapasztalható az igénylések és a kibocsátások számában.

Mégis, a legjelentősebb trend az útleveleknél volt, amelyek esetében a tárca megfogalmazása szerint a nagymértékű növekedéshez hozzájárult az emberekben kialakuló aggodalom a háború miatt.

A portál megjegyzi, míg átlagosan havonta 40 ezernyi útlevelet szoktak kiadni a hatóságok, 2022 márciusában ez a szám csaknem 150 ezer volt.

A számok még az ezt követően hónapokban is kiemelkedően nagyok voltak, áprilisban 93 ezer, májusban 78 ezer, júniusban pedig 76 ezer útlevelet állítottak ki.

Bár a számok a nyártól kezdve látványosan csökkenni kezdtek, de még így is nagyobbak voltak az előző év megegyező hónapjainak átlagához képest. Ehhez hozzájárulhatott a járvány enyhülése, a kötelező időpontfoglalás megszüntetése és az is, hogy a világjárvány alatt egyes útlevelek lejártak, az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a dokumentumok igénylésének száma leginkább a háború és a vele kapcsolatos aggodalom miatt ugrott meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük