Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák, Életmód és Egészség tippek

Óvatosan a gyógynövényekkel! Durva betegségeket okozhat, ha túl sokat fogyasztunk belőlük


Fotó: Getty Images

Kevesen tudják, hogy ezeknek a közkedvelt növényeknek milyen hatásai lehetnek.

Ezeket a növényeket évszázadok óta fogyasztják az emberek, mivel gyógyító hatással bírnak. Azonban, mint minden orvosságot, ezeket is csak mértékkel lehet használni, mert durva mellékhatásaik lehetnek.

borsmenta az egyik legnépszerűbb gyógynövény azok között, akik fogyni és karcsúsodni vágynak, ugyanis segít az emésztőrendszeri problémák esetén, teája ugyanakkor karcsúsít, sőt, láz és görcsök esetén is jótékony hatású. Görcsoldó hatása ugyanakkor a mellékhatása is, hiszen ellazíthatja a gyomorszájat, ami növeli a gyomorégés kockázatát.

macskagyökér közismert nyugtató, lazító hatásáról, nem véletlenül használják nyugtatók alapanyagául. Egyaránt alkalmazható alvási zavarok, valamint a gyomor és a bélrendszer idegi eredetű panaszai esetén. Alvásjavító és hangulatfokozó szerekkel együtt se használd, hiszen a macskagyökér felerősítheti ezen szerek hatását. Hirtelen fellépő szívdobogásérzés, idegesség, fejfájás és álmatlanság esetén jobb felhagyni a használatával, terhesség és szoptatás alatt pedig mindenképpen tanácsos tartózkodni tőle.

Az orbáncfűből készült tea igen közkedvelt, illetve gyakran alkalmazott szer idegesség és alvászavarok ellen, de használják bőrgyulladás, valamint különböző sebek kezelésére, sőt, gyomorfekély, epe- és vesebántalmak esetén is. Mégis tanácsos óvatosan bánni vele, az orbáncfű ugyanis fényérzékenységet is okozhat.

bodza virágából készült ital szinte minden magyar háztartás asztalára felkerül tavasszal, azonban érdemes óvatosnak lenni ezzel az elterjedt növénnyel. A levelei és a termése hasmenést és hányást okozhat.

zellermag vízhajtó hatással rendelkezik, ezért ha vízhajtó gyógyszert szedsz, akkor ajánlott elkerülni a fogyasztását.

csalán teaként fogyasztva terjedt el, így remek salaktalanító és gyulladáscsökkentő szer. Ha érzékenyek vagyunk rá, akkor viszont émelygést és bőrirritációt is kiválthat, ezértérdemes óvatosan alkalmazni.

(tudásfája)