Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Öt másodperc lesz egy banki átutalás


Több mint fél év csúszással, de nemsokára indulhat az azonnali átutalási rendszer.

Öt másodpercre csökken a belföldi átutalási idő március 2-tól, az azonnali átutalási rendszer bevezetésével – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Bartha Lajos hozzátette: a teszteredmények azt mutatják, hogy a tranzakciók nagy része 2-3 másodperc alatt is teljesülhet majd.

Az új adatvédelmi szabályok szerint az ügyfélnek előzőleg engedélyeznie kell a banknál lévő mobilszámának és bankszámlaszámának összekötését.

A hőskorban az adott munkanapon (általában 16 óráig) indított átutalások csak a megbízást követő munkanapon érkeztek meg, 2012. július 1-jétől ez az idő négy órára, 2015. szeptember 7-től pedig egy órára rövidült. Ha viszont a benyújtási határidő (hétköznap jellemzően 17 óra) után indítják az átutalást, úgy azt csak a következő munkanapon kell az új 1-2 órás szabálynak megfelelően teljesíteni.

Az azonnali fizetési rendszer kiépítése 2017-ben indult el, az eredeti határidő a bevezetésére 2019 júliusa volt. Ezt nem sikerült tartani, ezért az MNB 2020. március 2-ára változtatta meg az éles ütem indulását. Igaz, ez a hosszabb tesztelési időszak közelebb áll a nemzetközi gyakorlathoz.

/hvg.hu/