Közzétette - Kategória - Országos hírek

FACEBOOK OLDAL

FACEBOOK VIDEÓK

INSTAGRAM KÉPEK

RENDEZVÉNY KÉPEKBEN

TWITTER BEJEGYZÉSEK

Öt másodperc lesz egy banki átutalás

Több mint fél év csúszással, de nemsokára indulhat az azonnali átutalási rendszer.

Öt másodpercre csökken a belföldi átutalási idő március 2-tól, az azonnali átutalási rendszer bevezetésével – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Bartha Lajos hozzátette: a teszteredmények azt mutatják, hogy a tranzakciók nagy része 2-3 másodperc alatt is teljesülhet majd.

Az új adatvédelmi szabályok szerint az ügyfélnek előzőleg engedélyeznie kell a banknál lévő mobilszámának és bankszámlaszámának összekötését.

A hőskorban az adott munkanapon (általában 16 óráig) indított átutalások csak a megbízást követő munkanapon érkeztek meg, 2012. július 1-jétől ez az idő négy órára, 2015. szeptember 7-től pedig egy órára rövidült. Ha viszont a benyújtási határidő (hétköznap jellemzően 17 óra) után indítják az átutalást, úgy azt csak a következő munkanapon kell az új 1-2 órás szabálynak megfelelően teljesíteni.

Az azonnali fizetési rendszer kiépítése 2017-ben indult el, az eredeti határidő a bevezetésére 2019 júliusa volt. Ezt nem sikerült tartani, ezért az MNB 2020. március 2-ára változtatta meg az éles ütem indulását. Igaz, ez a hosszabb tesztelési időszak közelebb áll a nemzetközi gyakorlathoz.

/hvg.hu/