Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Öt hét után, végre csökkent Magyarországon az influenzás betegek száma


Az influenzaszerű megbetegedések számának öt hete tartó folyamatos emelkedése után a 13. héten országosan csökkent a betegek száma, azonban két megyében még mindig többen keresték fel orvosukat influenzás panaszokkal, mint a 12. héten – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint a 13. héten, március 28. és április 3. között 25 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak, mint az előző héten. A jelentések alapján végzett becslés szerint a 13. héten 20 500-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

A fővárosban és 16 megyében csökkent, két megyében – Győr-Moson-Sopron és Pest megyében – emelkedett, Békés megyében nem változott az orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

A százezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (406), Baranya (376) és Zala (318) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (83) és Borsod-Abaúj-Zemplén (91) megyében a legalacsonyabb. Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területen diagnosztizáltak – laboratóriumi vizsgálattal igazolt – influenzavírus által okozott megbetegedést – írták.

Az influenzaszerű megbetegedéseket változatlanul a 3-14 éves gyerekek között diagnosztizálták a leggyakrabban (36,4 százalék), a betegek 35,6 százaléka volt fiatal felnőtt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,7 százaléka, 8,3 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.

A tavalyi év 40. hete és az idei év 13. hete között 1328 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumában, ezekből 294 esetben igazolták az influenza A vírust, 148 megbetegedés hátterében a légúti óriássejtes (RSV), 26 esetben adenovírus-, 95-ben pedig koronavírus-fertőzés állt.