Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Össztűz zúdul az árstopra: már szinte mindenki annak tavaszi eltörlését kéri


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint szakmailag az is elképzelhető, hogy fokozatosan vezessék ki az árstopot. Parragh László szerint már most is itt van, de a tavasz folyamán bekövetkezik az az állapot, amikor ki lehet vezetni az árstopot.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontja szerint az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár infláció eléri a csúcsát, amikor látható, hogy feljebb már nem fog menni, elindul lefelé, az az a pillanat, amikor szerintük még egy 0,5, kevesebb, mint egy százaléknyi többletinflációt ez a terület elvisel, és onnantól kezdve visszaállnak a normál piaci viszonyok. Ez szerintük akár már most itt van, de a tavasz folyamán be fog következni – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Parragh László.

Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza – folytatta az iparkamara elnöke, aki szerint kell egy pillanat, amikor ennek a kivezetése megtörténik, és miután a válságnak ezen a részén túlvagyunk, úgy gondolják, most már betöltötte a szerepét ez az intézkedés.

Arról is beszélt, hogy az élelmiszerinfláció mindenhol nagyobb, mint az átlaginfláció. Az, hogy nálunk ilyen mértékű, annak az egyik oka az árfolyam, hiszen az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jórésze importból érkezik, a másik pedig, hogy a termelékenysége a magyar élelmiszergazdaságnak lényegesen gyengébb, mint az európai.

Parragh László tárgyalt a Kereskedelmi Szövetséggel és azokkal a szervezetekkel, akik a kiskeresedelemben érintettek. Az árstopos termékek esetében vannak helyettesíthető és nem helyettesíthető termékek. A nem helyettesíthetőként az üzemanyagot nevezte meg, az élelmiszer esetében helyettesíthetőek a termékek. Parragh szerint ésszerűbb felhasználás indult el, ez az energetikára is igaz, van egy erőteljes megtakarítás, a másik oldalon viszont probléma, hogy ha eljutunk arra a pontra, hogy már nem tudja megvenni, amit el is fogyasztana a vásárló. A következő lépés az lesz, hogy a termelőkkel is leülnek beszélni.

Szakmailag elképzelhetőnek tartja, hogy fokozatosan vezetnék ki az árstopot.

A kormánnyal is folyamatosan egyeztetnek, az árstop szabályozásáról, annak életszerűségéről, betarthatóságáról, a kivezetés lehetőségéről. Azt nem árulta el, hogy a kormány részéről kivel egyeztet.

Parragh arról is beszélt, hogy az árstop fenyeget azzal, ami érzékelhető is szerinte, hogy erősödik a fekete gazdaság. Azt is megemlítette, hogy a magyar élelmiszer jelentős része külföldre megy, és egyre silányabb áru jön hozzánk, ami az importon keresztül jön be.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük