fbpx
Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ősszel döntenek az új bortörvényről


fotó: Shutterstock

Alapjaiban változhat meg a szőlő- és borágazat adminisztrációja.
Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a fogyasztók pontosabb tájékoztatását is magával hozza – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak.

A lap kérdésére válaszolva, miszerint miért kell új bortörvény és miért nem elég a régi szövegén módosítani, Nagy István elárulta, az ePincekönyv-rendszer kifejlesztése és bevezetése az összes hatósági eljárás felülvizsgálatát magával vonja, így alapjaiban változik meg a szőlő- és borágazat adminisztrációja.

Az érvényes jogszabály 2004-ben, Magyarország európai uniós csatlakozásakor lépett hatályba, és azóta számos módosításon esett át, több rendelkezés hatályát vesztette, és a törvény szövege összességében töredezetté vált – tette hozzá az agrárminiszter.

Mint mondta, a régi bortörvény szemlélete és alapértelmezései egy mára részben elavult technikai helyzethez igazodnak, és időközben teljesen átalakult a piac is. Az új jogszabálynak figyelembe kell vennie az ePincekönyv bevezetésével járó változásokat, amelyek kiváltják a papíralapú adminisztrációt.

A lap információi szerint a tárca szándéka, hogy az elektronikus ügyintézés a lehető legszélesebb körben elterjedjen és egy adatról csak egy alkalommal kelljen adatszolgáltatást teljesíteni. Nagy István úgy fogalmazott, életszerű, a valóságot legjobban leképező, egyben pontos adatközlésre motiváló adminisztrációs rendszert kell kiépíteni, ebben az esetben lesz érdemi tehercsökkentés a borászoknál.


Don`t copy text!
%d bloggers like this: