fbpx
Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Örülhetnek a vásárlók: Ezekért az élelmiszerekért a korábbiaknál kevesebbet kell fizetni


Miközben a megugró élelmiszerárak hónapok óta kihívások elé állítják a fogyasztókat, termelőket egyaránt, most egy kicsit fellélegezhetnek a vásárlók, ha étolajat, kávét, vagy avokádót tennének a kosarukba, számolt be a Világgazdaság. A legfrissebb adatok szerint ugyanis ezen termékeknek csökkenni kezdtek az áraik, bár még így is viszonylag magasak.

Fotó: Getty Images

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az indiai napraforgóolaj és pálmaolaj ára 7 százalékkal, illetve 12 százalékkal esett vissza május vége és június között – közölte a mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó dél-koreai Tridge csoport, majd hozzátette, hogy ráadásul ugyanebben az időszakban a pálmaolaj ára Bangladesben közel 25 százalékot esett. Vietnámban a kávé nagykereskedelmi ára is csökkent júliusban közel 5 százalékkal az ukrajnai háború kezdetéhez képest. A Föld másik oldalán pedig az avokádó árát mérsékelték a legnagyobb termelők Mexikóban, Peruban és Kolumbiában.

A piaci árakat tovább csökkentette az is, hogy túlkínálat volt a perui avokádóból.

A globális recessziótól való félelem rontja a keresleti kilátásokat, hiszen a magas árak miatt a fogyasztók inkább kevesebbet költenek vagy kedvezőbb áru alternatívákat keresnek. Bár valamelyest mérséklődött az élelmiszer-infláció miatti aggodalom, viszont számos agrártermék ára még mindig nagyon magas az átlagoshoz képest- magyarázta Minwoo Nam, a Tridge szóvivője. A Tridge szerint az is tovább pörgeti az áremelkedést, hogy még mindig fennakadások vannak az ellátási láncokban, így hiány alakult ki olyan termékekből, amelyek iránt amúgy élénk lenne a kereslet. Nam szerint azonban egyelőre úgy tűnik, a kormányok és a központi bankok intézkedései elkezdték visszafogni az áremelkedést, így nem tartja valószínűnek, hogy hirtelen recesszió köszöntene be az élelmiszerpiacokon.

BÁR TOVÁBBRA IS REKORDMAGASSÁG KÖZELÉBEN MOZGOTT, JÚNIUSBAN AZ ENSZ ÉLELMEZÉSÜGYI ÉS MEZŐGAZDASÁGI SZERVEZETÉNEK ÉLELMISZER-ÁRINDEXE IS ZSINÓRBAN A HARMADIK HÓNAPJA ESETT A MÁRCIUSI REKORD UTÁN. AZ INDEX EGY ÉLELMISZERKOSÁR VILÁGPIACI ÁRÁNAK HAVI VÁLTOZÁSÁT KÖVETI NYOMON.

A júniusi mérséklődés elsősorban a növényi olajok, a gabonafélék és a cukor nemzetközi árának csökkenését tükrözi, ugyanakkor a felmérésből látszik, hogy a tejtermékek és a húsok ára emelkedett
– közölte a hivatal.

A FAO Gabonaárindex azt is kimutatta, hogy az élelmiszerek, például a búza nemzetközi ára csökkent júniusban – az előző év azonos időszakához képest közel 48 százalékkal – a májusi rekordok után, de még így is drágának számít. Szakértők szerint azonban némi megkönnyebbülés várható, mivel előző héten Oroszország és Ukrajna megállapodást írt alá a Fekete-tengeren keresztüli gabonaexport újraindításáról a több hónapos blokád után. Ukrajna legnagyobb kikötőjében, Odesszában például mintegy 20 millió tonna gabona rekedt, ám kicsit elbizonytalanította a kereskedőket, hogy néhány órával a megállapodás aláírása után egy orosz rakéta lecsapott Odesszára.


Don`t copy text!
%d bloggers like this: