Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Örülhetnek a magyar családok, kiterjesztik az otthonfelújítási programot


Júliustól nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban – írta meg az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön.

Az otthonfelújítási program keretében a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti, ösztönzi a családi házak energetikai korszerűsítését.

A két tárca közleménye szerint az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések

A kormány tájékoztatása szerint a társadalmi egyeztetése alatt kiemelkedően sok, több mint 500, jellemzően előremutató és alkalmazható javaslat érkezett be.

Az észrevételek alapján több ponton is változott, új elemekkel egészült ki a felhívás. A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

  • A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25–36 ezer forinttal szemben 14–25 ezer forint lehet.
  • Bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
  • Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a faszerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
  • Az EPS-hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
  • A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakás-takarékpénztári megtakarítás.
  • A 30 százalékos energiamegtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
  • A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

A két tárca arról is tájékoztatott: a pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energiamegtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A kormány várakozása szerint

A FEJLESZTÉSEK LEGFONTOSABB HOZADÉKA, HOGY JELENTŐSEN CSÖKKENTIK A TÁMOGATOTT CSALÁDOK ENERGIAFELHASZNÁLÁSÁT.

Majd végezetül emlékeztettek arra, hogy a nyertesek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a sávhatár alatt, még nagyobb mértékben részesülhetnek a rezsicsökkentés előnyeiből. Az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez.

Az otthonfelújítási program közel 130 milliárd forint megrendelésállományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, ezzel hozzájárul a gazdasági növekedés újraindításához is.

Illeszkedik a korábbi programokba

Az otthonok korszerűbbé válásával csökken a háztartások energiafogyasztása, ami csökkenti az ország energiaigényét, így a program meghatározó lépést jelent az energiaszuverenitás megerősítése szempontjából, amit a kormány sokszor hangsúlyoz. Emellett az otthonfelújítási program illeszkedik a versenyképességi stratégiába is, hiszen annak célja a hazai alapanyagipar, a hazai beszállítók megerősítése. Az új otthonteremtési támogatással a kormány 3+1 eleművé bővítette azon támogatások körét, amelyek az otthonteremtést vagy az otthonok felújítását szolgálják. Januártól elérhető a falusi csok, ami új ház vásárlására, használt lakás vásárlására és bővítésére, meglévő lakás korszerűsítésére és bővítésre igényelhető, céltól függően 15 millió forintos összegben.

Szintén januárjától érhető el a csok plusz is, amelyen keresztül a kormány maximálisan 50 millió forintos kedvezményes hitelt biztosít (három gyermek vállalása esetén) országosan településtípustól függetlenül, új és használt ingatlanra is felhasználható, vásárlásra, építésre és bővítésre egyaránt. A harmadik pillér pedig a most bejelentett otthonfelújítási program. Illetve elérhető a babaváró hitel is, amely akár lakáscélra is felhasználható, alapvetően szabad felhasználású támogatási forma, amelyen keresztül 11 millió forintnyi kedvezményes (gyermek születésekor kamatmentessé váló) hitelt biztosít a kormányzat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük