Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Örülhetnek a dinnyekedvelők – Miniszteri bejelentés érkezett a magyarok kedvenc nyári csemegéjéről


Idén nem szenvedtek fagykárt a dinnyék, ezért és a fejlesztéseknek köszönhetően idén két héttel korábban eljön a dinnyeszezon.

Idén a szokásosnál két héttel korábban elkezdődik a dinnyeszezon, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének – jelentette be Nagy István agrárminiszter a közösségi médiában közzétett videójában.

A tárcavezető elmondta, hogy az elmúlt években a görögdinnye exportja jelentősen nőtt, és a hazai fogyasztás is magas: a görögdinnye esetében fejenként 10-12 kilogramm, míg a sárgadinnyénél fejenként 1,5-2,2 kilogramm évente. Hozzátette, hogy 2024-ben 1198 termelő foglalkozik görögdinnyével, és 269 termelő sárgadinnyével, összesen 3665 hektáron termesztve görögdinnyét és 436 hektáron sárgadinnyét, amelynek területe az elmúlt évhez képest jelentősen bővült.

Az idei szezonban várhatóan 160-180 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ami a kedvező időjárási feltételeknek is köszönhető.

Nagy István hangsúlyozta, idén nem szenvedtek fagykárt a dinnyék, éppen ezért a termesztési feltételek kedvezőek. A dinnye kifejezetten kedveli a mostani napos, meleg időjárást, így minden feltétel adott ahhoz, hogy kiváló minőségű magyar dinnye legyen a boltokban.

A miniszter a görögdinnye exportjával kapcsolatban elmondta, hogy 2023-ban 47 ezer tonnára nőtt, értékben pedig 85 százalékkal emelkedett az előző évihez képest.

A cél tovább növelni az exportot, amihez a lehetőségek továbbra is adottak. A célországok között Szlovákia, Csehország és Lengyelország szerepel, mivel földrajzi fekvésünk miatt ezekbe az országokba jóval olcsóbban, alacsonyabb szállítási költségekkel tudunk szállítani – mondta a miniszter.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük