Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Országszerte több helyen is megszűnik az óvoda- és iskolatej program – Elfogyott az állami támogatás


Csömöri Hírek írta meg nemrégen, hogy váratlan levelet kapott több önkormányzat, így a csömöri is a Naszálytej Zrt.-től, amiben a cég azt írta: felmondja az iskola- és óvoda fenntartókkal a szerződéseit, mivel a kormány már nem ad támogatást a gyerekeknek eddig biztosított iskolatejhez. Csömörön így több általános iskolában és két óvodában is megszűnik az iskolatej. Szerintük ha az állam nem vállalja tovább a támogatást, akkor az önkormányzatoknak kell a zsebükbe nyúlniuk az iskolatej fenntartásáért. Az nem világos, hogy más cég tudja-e biztosítani számukra a tej szállítását.

Képünk illusztráció Fotó: agraragazat.hu

A Naszálytej Zrt. vezérigazgatója, Sallai Attila a Telexnek küldött levelében azt írta, hogy a Magyar Államkincstárnak július 31-ig kellett volna a szerződésüket meghosszabbítania: „Határozat hiányában társaságunk felelősséggel nem tud felkészülni a 2022/2023-as tanév biztonságos ellátására. Ezért a 2022/2023-as tanévre szóló iskolatej szállítási szerződésektől társaságunk a szerződések megkötésének dátumára visszamenőleges hatállyal elállt”.

Iskolatejet nemcsak a Naszálytej Zrt. szállított ki eddig sem, részt vett a programban például a Happy Tejtermék Kft. és az Ibrány Tej Kft. is. Tálosi Tamás, a Happy Tejtermék Kft. ügyvezető igazgatója a lap kérdéseire azt írta: „Az óvoda- és iskolatej program az iskolakezdéséig nem tud elindulni – az állami jóváhagyás hiánya végett”.

Ugyanakkor szerintük ha meg is kapják a hozzájárulást, akkor sem fogják biztosan elvállalni az iskolatej kiszállítását, főleg úgy, hogy nem emelnek árat. Szerintük túl bizonytalan a gazdasági helyzet most.

A Telex kereste az ügyben az Agrárminisztériumot, onnan kapták azt a választ, hogy nem szűnik meg az iskolatej program, a kormány továbbra is biztosít nemzeti forrást ehhez. Rákérdeztek ugyanakkor arra is, hogy a Naszálytej Zrt. kiszállítása valóban azért szűnik-e meg, mert a kormány nem ad ehhez támogatást. Válaszukban azt írták: „a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről”.

Ebből arra lehet következtetni, hogy szerintük a cégek önkéntesen szállítanak ki iskolatejet, viszont a cégek válaszaiból az derül ki, hogy a Magyar Államkincstár nem hosszabbította meg a szerződésüket és nem kapnak elég állami támogatást.

Forrás: Telex