Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Országszerte pusztított a vihar éjszaka: vörös riasztást is jöhet délután jégeső és felhőszakadás miatt


Bár az ország több részén is zivatarokra ébredhettünk, napközben is várhatóak zivatarok, sőt felhőszakadás is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már jelezte vörös riasztás is lehet belőle.

Az OMSZ friss előrejelzése szerint délutántól ismét egyre többfelé valószínű záporok, zivatarok kialakulása. „Szombaton a  legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 35 fok között valószínű, kelet, délkelet felé haladva számíthatunk a magasabb értékekre. Késő estére 17 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet” – írják a honlapjukon. Éjszaka és hajnalban is voltak zivatarok, eső, ezek többsége azonban észak felé elhagyta a Kárpát-medencét. „Azonban a déli órákig is előfordulhat még kisebb számban zivatartevékenység” – olvasható a met.hu-n.

Fotó: Met.hu

„Délutántól, késő délutántól a Dunától keletre egyre nagyobb területen alakulhatnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek az esti órákban. A zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-90 km/h), jégeső (1-3 cm) és felhőszakadás (ált. 20-50 mm) kísérheti” – írja a veszélyjelzések alatt az OMSZ.

Fotó: Met.hu

Sőt, akár 110 km/h-s szélrohamok és diónyi jég is eshet  mutatjuk, mely területeken!

Az OMSZ veszélyjelzéséből az is kiderüll: a heves zivatarok környezetében károkozó szélroham (> 90-110 km/h) és nagyobb méretű jég (~3-5, akár >5 cm) is előfordulhat.

„Komolyabb felhőszakadás (rövidebb idő alatt >50-70 mm), illetve domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a késő délutáni óráktól. Erre a legnagyobb esély a középső tájakon, valamint az Északi-középhegység térségében mutatkozik. Lehetnek olyan területek, ahol a havi csapadékmennyiségnél (~60 mm) is több hullhat 24 óra alatt” – írják a honlapjukon.

Nyolc vármegyére felhőszakadás miatt adtak ki narancssarga riasztást:

A meteorológiai szolgálat azt is megjegyzi, a nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására!

A fővárosi katasztrófavédelemhez több mint ezer bejelentés érkezett, de az ország több megyéjében is hatalmas károkat okozott az időjárás. Elővárosi és országos vonalak is érintettek az ezt követő vasúti fennakadásokban.Úgy tűnik, péntekről szombatra tetőzött az egész héten jellemző, viszontagságos időjárás Magyarországon: a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső és a vele járó viharos szél és villámlás az ország több megyéjében okozott károkat, szombaton pedig a(z egyébként is küszködő) vasúti közlekedés is nehezen indul be miatta.

Csak Budapesten a katasztrófavédelem több mint ezer bejelentést kapott a viharok miatt: többnyire kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt hívták a tűzoltókat. A víz pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba tört be főként a pesti oldalon, a XI. és a X. kerületben is aluljárókban elakadt autókat kellett kimenteni.

Hasonló volt a helyzet Pest megyében is: az agglomerációból és a külső agglomerációs gyűrűből több mint 160 bejelentést kapott a katasztrófavédelem, főként Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

A viharok szinte az ország teljes területén pusztítottak, Fejér és Tolna megyében árokba hajtott autók, valamint kidőlt villanyvezetékek és fák miatt kellett riasztani a tűzoltókat több helyen.

Nem meglepő ezek után, hogy a szombat is nehezen indul, és nem csak a vihar utolsó felhői miatt: a MÁV országszerte küzd fennakadásokkal az éjszakai időjárás miatt. Iszap átfolyás miatt 20-30 perces késésekre kell számítani a Budapest-Vác-Szob vonalon, a békéscsabai vonalon és a Szolnok-Debrecen szakaszon szintén jelentősen megnő a menetidő, Magyarnándor és Nógrádkövesd, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között pedig egyáltalán nem közlekednek a vonatok.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük