Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Országszerte látogatási korlátozást rendeltek el a magyar erdőkben


Elkezdődött a gímszarvasok bőgésének időszaka. A következő hetekben a legtöbb erdőben látogatási korlátozást rendeltek el a vad nyugalmának biztosítására. Az erdészeti szakemberek mellett a rendőrség is felhívja a figyelmet a szarvasok nászára, ilyenkor ugyanis nő a balesetveszély az utakon, számolt be a Keszthely TV.

Fotó: erdeiprogramok.hu

A Festetics Imre Élményközpont Állatparkjában is bőg már a Pici névre hallgató gímszarvasbika. Folyamatosan védi a teheneit, akár a kerítésnek is nekitámad. Ezért is kérik a látogatókat, hogy ne provokálják az állatot ebben az időszakban. Viselkedése teljesen természetes, a szarvascsalád igazodik az ősszel végbemenő folyamatokhoz. A látogatók sétájuk alkalmával testközelből is megfigyelhetik biztonságos körülmények között a szarvasok nászának jellegzetes momentumát, a bőgést.

„Ebben az időszakban a tehenek csapatokba verődnek és a bikák hamarosan közéjük állnak és az üzekedő teheneket pedig ennek megfelelően folyamatosan beborítják. Illetve új és új jelentkezők érkeznek a területekre, amelyet a bikák pedig igyekeznek védeni, meg a háremüket is. Ezt pedig hangos bőgéssel és egyéb fizikai megnyilvánulásokkal jelzik. Az erdőn több levert bokrot, fát láthatunk, ami a gímszarvas aktivitásának következménye.”

– ismertette Gerencsér Zoltán turisztikai főelőadó.

A szarvasbőgés időszakában az állatok nyugtalanabbá válnak, sokkal többet mozognak napközben is. Ezért megnő a balesetveszély az utakon. Zala megye vadban az egyik leggazdagabb régió. Keszthely körzetében is több vadgázolás történik minden évben. Az egyik leggyakoribb helyszín a 71-es számú főútnál, az úgynevezett úsztató majornál található.

„Mindig történik vadbaleset időszaktól függetlenül ott inkább az őz a jellemzőbb. Itt a Dobogómajornál Keszthely és Hévíz között a dobogómajori háromszögnél ott inkább szarvasmozgás a jellemző, itt szarvas elütések fordulnak elő. Közlekedjünk óvatosan, vigyázzunk a vadakkal. Ha vadbalesetet szenvedünk el, akkor hívjuk a rendőrséget, a 112-t.”

– hívta fel a figyelmet Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

Az erdőlátogatóknak sokkal jobban kell figyelniük a következő időszakban. A gímszarvasok bőgését októbertől a dámszarvasok barcogása követi. A szakemberek türelmet és toleranciát kérnek a kirándulóktól. Kérik a túrázókat, hogy a Bakonyerdő Zrt. erdeit naponta reggel 9 és délután 4 óra között látogassák kizárólag a kijelölt útvonalakon.

Szarvasok és agancsok

Arról, hogy a hullajtott agancsok gyűjtése illegális és természetkárosító, már több alkalommal írtunk. Arról is beszámoltunk, amikor 400 kilogramm agancs került rendőrkézre. A hullott agancs érték, mely potenciális árbevételt jelenthet a vadgazdálkodónak – a többi között a gyűjtése illegális. A világkiállítás gigantikus agancsszobráról is beszámoltunk az elmúlt év során. Az őzek téli életéről – amely során nagy hangsúlyt kap az agancs növesztése – nemrég írtunk. Gyulajban az elmúlt idényben egy gigantikus lapátú dámot lőttek.

(Keszthely TV)

Fotó: Getty Images


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.