Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Fókuszban a biztonság fokozása: Országszerte jön az újítás a magyar utakon


A statisztikák szerint országosan évente mintegy 1200-1300 motoros baleset történik, ennek nagyjából öt százaléka, vagyis évi 50-60 eset halálos kimenetelű. A halálos motoros balesetek leggyakrabban útkanyarulatokban, pályaelhagyás miatt történnek.

Fotó: vezess.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még 2021 végén együttműködési megállapodást kötött a HUMDA Zrt.-vel, hogy a motorkerékpárral közlekedők védelme érdekében a szükséges helyeken a szalagkorlátokat motoros-alácsúszásgátló elemekkel egészítsék ki. Első körben Baranyában tizenkettő, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy helyszínen kerülnek ki idén ezek az új elemek.

Az első új korlátokat a 66-os főút Mánfa térségi szakaszán már fel is szerelték. A helyszínek kijelöléséről a HUMDA Zrt.-n kívül a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület, a korlátelemeket gyártó cég képviselői és a közutas szakemberek közösen döntöttek.

Az országban már több olyan helyszín van, ahol ilyen szalagkorlátokat telepítettek: például Pest megyében a 3-as főúton a mogyoródi csomópont térségében, Zalában a 76-os főút két szakaszán és a Komárom-Esztergom megyei Bajna és Héreg közötti mellékút egy ívében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük