Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe: Lehet vagy tilos bográcsozni, grillezni otthon? Most kiderül!


Az egész országot sújtó kánikula miatt mától Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság. Mit jelent ez pontosan, kire vonatkozik és milyen szabályokat kell ilyenkor betartani? Az ilyenkor szabályos tudnivalóknak a Ripost.hu járt utána

Mi is az a tűzgyújtási tilalom?
A tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter fokozott tűzveszély időszakát (vagyis tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg, és hirdethet ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével (BM OKF)-olvasható a katasztrófavédelem weboldalán. A tűzgyújtási tilalom megállapítása és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága (NÉBIH EI) a hivatalos honlapján a www.erdotuz.hu-n térképet is közzétesz. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él és naponta felülvizsgálják.

Az egész országban tilos lesz tüzet gyújtani
Az ország egész területén a kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. A kiszáradt biomassza miatt akár egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, és a felszíni tüzek könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek. Éppen ezért, a Nébih tájékoztatása szerint szombattól (08.26) tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, valamint a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. Ellenben nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása az erdőkben, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva-áll a szabályzatban.

A kertekben sem lehet akkor tüzelni?
Avart, szemetet tilos égetni alapból is (kivéve ha a helyi önkormányzat erről máshogy nem rendelkezik), emellett a törvény értelmében tilos tüzet gyújtani az erdők, fásítások 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon is. Vagyis aki ilyen helyen lakik, grillezni sem grillezhet otthon a kertben. Egyéb esetekben a kertekben szabad a grillezés. A Nébih emellett az javasolja, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos, esetleg gáz grillt használjanak az emberek, mert a nyitott égésterű szén vagy fa tüzelésnél az égő pernye akár több száz méterre is képes elrepülni, és meggyújtani a növényzetet.

Mit kell megtegyenek a tűzgyújtási tilalom alatt az erdőgazdálkodók?

  • a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezések megtartását folyamatosan ellenőrizniük kell,
  • a veszélyeztetett helyekre a tűz jelzésére alkalmas eszközökkel felszerelt tűzvédelmi őröket kell állítsanak,
  • az erdőtűz oltására megfelelő munkacsoport, felszerelés és jármű készenlétben tartásáról kell gondoskodjanak,
  • fokozott tűzveszély időszakában az erdőgazdálkodó az erdőbe való belépést és az ott tartózkodást korlátozhatja, illetve megtilthatja.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük