Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Országos ellenőrzés indul a magyar fiatalok védelme érdekében, ezt ellenőrizni majd a hatóság


A fiatalok védelmében fokozottan ellenőrzi a trafikokat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amely kiemelt feladatának tekinti, hogy távol tartsa ezt a korosztályt a dohányzástól.

A hatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, egész évben folyamatos próbavásárlásokkal fogja ellenőrizni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályainak betartását. Hozzátették, eltökélt szándékuk a törvény fiatalkorúak védelmét biztosító rendelkezéseinek érvényre juttatása, ezért idén a szakembereik minden trafikot legalább egyszer ellenőrizni fognak.

Az SZTFH felhívta a figyelmet arra, hogy 18 év alatti fiatal dohánytermékkel történő kiszolgálása esetére január 1-jével jelentősen szigorodtak a szankciók: a bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják. Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt, ami az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését jelenti – ismertették.

Kiemelték továbbá, hogy 18 éven aluli fiatal nem léphet be dohányboltba, őt tilos dohánytermékkel kiszolgálni, részére dohányterméket értékesíteni. Ha az értékesítőnek kétsége merül fel a vásárló vagy a fogyasztó életkorával kapcsolatban, köteles felszólítani őt életkora igazolására. Megfelelő igazolás hiányában meg kell tagadnia a dohánytermékkel kiszolgálást.

Az elég egyértelműnek tűnik, hogy a hatóságnak van tennivalója az ügyben, hiszen a magyar tizenévesek körében nemzetközi átlag feletti a dohányzás elterjedtsége. Felvilágosítás az iskolákban nincs, viszont nagyon sok fiatal dohányzik, akik többnyire maguk vásárolják a cigarettát. Igaz, az önbevalláson alapuló statisztikák mutatnak némi javulást a rendszeres dohányzás elterjedtségének mértékével kapcsolatban, azonban aki akar, simán hozzájuthat a dohánytermékekhez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük