Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Országjáró körútra indult: Magyarország legszegényebb részeiben keresik a jövő tehetségeit


Országjáró körútra indult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új ösztöndíjprogramjának csapata, akik Magyarország legszegényebb részeiben keresik a jövő tehetségeit.

Az egyetem feladatának tekinti, hogy esélyt teremtsen a legszegényebb településen élő tehetséges diákok számára is, és közelebb vigye hozzájuk a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét, ezért idén nyáron Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért címmel hirdette meg országos ösztöndíj- és tehetségprogramját. Ennek keretében ősszel felkeresik az ország hátrányos helyzetű térségeinek középiskoláit, hogy rendhagyó osztályfőnöki órákon, beszélgetéseken személyesen is találkozhassanak a diákokkal – áll az egyetem közleményében.

A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért program keretében a MOME évről-évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak biztosít majd ösztöndíjat, térítésmentes kreatív képzést, személyre szabott szakmai és mentális támogatást. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a MOME közös programjában a fiatalok rendszeresen ellátogatnak majd a MOME Campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt és különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással.

A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat. Cél, hogy a program a fiatalokat olyan jövőálló tudással, tapasztalattal, és magabiztossággal vértezze fel, amelyet aztán az életük bármely területén kamatoztathatnak.

Az új program kifejezetten a fővárostól távol élő, középiskolás korú, hátrányos helyzetű tehetségek felkarolásáról szól. A két teljes évet felölelő mentorálás során a résztvevők kreatív felkészítése, felvételi portfóliójuk összeállítása mellett mentálhigiénés fejlesztésükre, önbizalmuk erősítésére is kiemelten figyelnek majd, pedagógusaik és szüleik bevonása mellett – idézi a közlemény Böszörményi-Nagy Gergelyt, a MOME alapítványi elnökét.

Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló hátrányos helyzetű tehetségeket keresi fel az ösztöndíjprogram szakmai csapata, a következő három évben pedig Szabolcs vármegye kisebb településeivel, Kecskemét, Szolnok, Cegléd, valamint Székesfehérvár és környékével bővül a program hatósugara, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben.

A szakértői csapatban Gyarmathy Éva szakpszichológus, Koós Pál formatervező művész, Babarczy Eszter filozófus, Lóki Eszter pszichológus, Rontó Renáta doktorandusz, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi ösztöndíjasa és Jákfalvi Anett, az Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője dolgozik együtt, ők választják ki majd évről-évre a 25 ösztöndíjast is.

A programra jelölni és jelentkezni az egyetem honlapján lehet.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük