Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Oroszország figyelmeztet, közben tűzszünetet hirdetett: baj lesz, ha az USA fegyvereket visz Ukrajnába


Oroszország tűzszünetet hirdetett, hogy a mariupoli Azovstal üzemben menedéket kereső civilek távozhassanak. Oroszország védelmi minisztériuma közölte: csapataik felfüggesztik a harci tevékenységeket Mariupolban, hogy a civilek elhagyhassák a város melletti Azovstal acélgyárat.

Az orosz csapatok 2022. április 25-én moszkvai idő szerint 14 órától egyoldalúan leállítanak minden ellenségeskedést, biztonságos távolságba vonják az egységeket, és biztosítják a civilek kivonulását

– áll a védelmi minisztérium közleményében.

Múlt héten Oroszország arról beszélt, hogy a civilek és az ukrán harcosok elhagyhatják az Azovsztal üzemet, amennyiben az ukrán fegyveres erők fehér zászlót tűznek ki – írja Guardian.

Oroszország elfogadhatatlannak tartja, hogy az Egyesült Államok önti a fegyvereket Ukrajnába.

Figyelmeztette az Egyesült Államokat Oroszország washingtoni nagykövete. Anatolij Antonov az orosz állami tévének adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak tartotta, hogy az USA fegyvereket önt Ukrajnába, és felszólította Washingtont, azonnal vessen véget ennek, különben baj lesz. Erről hivatalos levelet is küldtek az Egyesült Államoknak – írja a Reuters hírügynökség. Antonov ezzel Antony Blinken vasárnap esti kijevi látogatására utalt, amely szerint az Egyesült Államok külügyminisztere további segélyekről állapodott meg Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. Blinken több száz millió dollárt ígért Kijevben Ukrajnának
A kijevi találkozón az Egyesült Államok megerősítette, hogy támogatja Ukrajnát, és több mint 700 millió dolláros katonai finanszírozást ígért az országnak a háborús erőfeszítéseik támogatására. Blinken és Zelenszkij 713 millió dolláros segélyről állapodott meg, amely a Joe Biden amerikai elnök által április elején bejelentett 800 millió dolláros fegyverszállítmány után már jelentős segítségnek tűnik.