Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Orosz külügyminiszter: atomháborúra, sőt egy harmadik világháborúra is van esély – Így reagált Kína és Amerika


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, nem szabad alábecsülni a nukleáris háború kockázatát. Fenyegetésként is értékelhető szavaira ezúttal az Egyesült Államok és Kína is hasonlóan reagált: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint „egy atomháborúban mindenki veszít”, Vang Ven-bin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pedig kijelentette: „senki sem akarja, hogy kitörjön egy harmadik világháború”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfő este fenyegetésként is érthetően szólalt fel, amikor egyrészt legitim célpontnak nevezte a fegyverszállítmányokat, másrészt azzal vádolta a NATO-t, hogy azok révén lényegében már most is részese a konfliktusnak, és ez eszkalációhoz, akár atomfegyverek bevetéséhez is vezethet.

Nem sokkal később az Egyesült Államok és Kína is reagált, az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin úgy fogalmazott: „egy atomháborúban minden fél veszít”. Az USA legnagyobb európai támaszpontján, a németországi Ramsteinben kedden negyven ország képviselői gyűltek össze arról egyeztetni, hogy milyen módon tudják fenntarthatóan és hosszú távon támogatni Ukrajna háborúját Oroszország ellen.  „Az ilyen retorika nagyon veszélyes” – közölte Austin Lavrov szavaira utalva. Hozzátette: „nem is válaszolunk efféle retorikára”. Később a dán TV2 hasonló kérdésére azt is elmondta, a maguk részéről mindent megtesznek azért, hogy a helyzet ne váljon kontrollálhatatlanná, és mindig mérlegelnek, hogy csakis arányos lépéseket tegyenek.

„Senki sem akarja, hogy kitörjön egy harmadik világháború – mondta Vang Ven-bin kínai külügyminisztérium szóvivője keddi tájékoztatóján újságíróknak. Vang megismételte Kína reményét, hogy a felek megőrzik nyugalmukat, önmérsékletet tanúsítanak, és a lehető leghamarabb megvalósítsák a békét, és elkerüljék, hogy súlyosabb árat fizessen Európa és a világ.

forrás: 444, Portfólió