Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Orosz köztévé: az Ukrajna elleni háború csak főpróba, hogy milyen a NATO-fegyverek ellen harcolni


Mindent megtesznek annak érdekében az orosz állami televízióban, hogy létrehozzanak egy narratívát, amivel magyarázni lehet a háborút – írja a liner.hu.

Az orosz hadsereg egyik Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétáját szállítják a gyõzelem napi díszszemle próbáján a moszkvai Vörös téren 2022. május 7-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott gyõzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Egy orosz politológus pedig a Kremlhez ezer szállal kötődő állami televízióban találta azt mondani, hogy az Ukrajna elleni háború tulajdonképpen csak egy próbája egy nagyobb konfliktusnak a NATO tagállamok ellen – derül ki Julia Davis, a The Daily Beast újságírójának beszámolójából.

Alekszej Fenenko, a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Intézetének kutatója kijelentette egy tévés beszélgetőműsorban, hogy az ukrán válság során tesztelni tudják, hogy mire képesek az orosz haditechnikai eszközök a NATO fegyverei ellen:

„Számunkra az ukrajnai háború tulajdonképpen főpróbája egy potenciális nagyobb konfliktusnak a jövőben. Ez az oka, hogy tesztelünk és nekimegyünk a NATO-fegyvereknek, illetve megnézzük, mennyivel erősebbek a mi fegyvereink a harctéren az övéknél”

Fenenko még azt is hozzátette, hogy ezekből nagyon fontos tapasztalatokat fog tudni levonni az orosz hadsereg egy jövőbeli konfliktusra nézve, amit még fel is használhatnak. A politológusnak ugyanakkor meggyőződése, hogy az orosz fegyverek jobbak, mint a NATO-sok.

Oroszország minden létező alkalmat megpróbál megragadni annak érdekében, hogy hencegjenek a fegyvertechnológiáikkal az Ukrajna elleni invázió során. Beszéltek már lézerfegyverekről, lőttek már ki hiperszonikus rakétákat és vetettek már be fejlett tankokat, vadászgépeket is.

Az ilyen hencegésnél azonban kifelejtik, hogy az arzenáljuk döntő többségét rosszul karbantartott, régi, szovjet időkben fejlesztett fegyverek és járművek alkotják, amelyeket tömegével semmisítenek meg az ukránok.

Nem tekinthető meglepőnek ez a kommunikáció sem, amelyet az orosz állami tévében folytattak, sőt, a puszta háborúval való fenyegetés szinte mérsékeltnek mondható, általában atomháborúval és atomfegyverek bevetésével szoktak fenyegetőzni.

/liner.hu/