Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Óriási változások jöhetnek a hazai Kresz-ben – Így változnának meg a közlekedési rendszabályok


Több közlekedési szabály is jelentősen változhat, ha elfogadják a benyújtott tervezetet.

MTI/Balogh Zoltán

Benyújtotta kedden a kormány az ‘Egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztését (a törvényjavaslat szövege pdf-ben itt olvasható), amely tizenhárom különféle törvény passzusait módosítaná. A tervezet szövegét itt lehet elolvasni.

A javaslat szövege szerint módosulna többek között a közúti közlekedési szabályszegések helyszíni eljárásra vonatkozó szabályai. Emellett a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra vonatkozó némely szabályszegéseknél a gépjárművezető távollétében kiszabható közigazgatási bírságot a javaslat megszünteti.

A tervezetben emellett durván megsarcolnák a repülésoktatáshoz és az orvosi felügyelethez köthető díjakat: a pilóták szakszolgálati engedélyével kapcsolatban a képző szervezet éves felügyeleti díja, valamint a repülőorvosi központ éves felügyelete is 2 millió forintba kerül majd. Előbbi eddig 120 ezer, utóbbi 60 ezer forint volt, vagyis itt brutális emelésre készül a kormány.

A módosítás keretében többek között:

pontosítják az egyes közúti közlekedési szabályszegések helyszíni eljárásra vonatkozó szabályait;

a „szabályszegést helyszínen elismerő személlyel szemben közigazgatási bírságként helyszíni bírság kerül kiszabásra” a törvénytervezet szerint;

a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra vonatkozó egyes szabályszegéseknél a gépjárművezető távollétében kiszabható közigazgatási bírságot a javaslat megszünteti;

 

módosítják a közterület-felügyeletről szóló törvényt;


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük