Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Óriási változás jön: ilyenek lesznek a cigisdobozok


egységes cigisdoboz

A jövő májusig dohánytermékeket csak egységes, márkasemleges csomagolásban lehet forgalomba hozni. A logók lekerülnek a dobozról, az egyetlen különbséget az eltérő cigaretták között a név és a dohánytípus teszi ki majd.

Az Európai Unió dohánytermékekre vonatkozó irányelveit (TPD) 2013 márciusában fogadta el az Európai Bizottság, és tavaly május 19-én léptek hatályba. Az új szabályok többségét az egyes tagországoknak 2016. május 20-ig kell átültetniük hazai jogrendjükbe – írja a hirado.hu

Riasztó kép is lesz a dobozon

A TPD egyebek mellett előírja, hogy a dohánytermékek csomagolásának mindkét legnagyobb felületén egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni: a csomagolás elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felső részén is helyet kell kapniuk.

A jogharmonizáció hazánkban is folyamatban van – közölte a portállal az Egészségügyért Felelős Államtitkárság. Egyes fogalmakat (úgymint dohánytermék, dohányzás, gyűjtőcsomag vagy kombinált egészségvédő figyelmeztetés) pontosított egy törvénymódosítás, valamint rögzítették a dohánytermékek fogyasztók részére való, határokon átnyúló távértékesítése tilalmát.

A módosításokat elfogadták és kihirdették már, de csak a jövő májusban lépnek hatályba. A dohánytermékek előállításának, forgalomba hozatalának és ellenőrzésének, a kombinált figyelmeztetéseknek és az egészségvédelmi bírság alkalmazásának szabályozása még folyamatban van.

Tíz állam, köztük Magyarország, idén júliusban állapodott meg a márkasemleges cigarettacsomagolások népszerűsítéséről – jegyzi meg a hirado.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük