Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Óriási szigorítás jöhet a dohányboltokban: drákói szigorral sújtanak le a magyarokra


Hétfőn szavaz az Országgyűlés a trafiktörvény módosításáról, amelyet Lázár János építési és közlekedési miniszter egyéni képviselőként nyújtott be. Indítványa szerint legalább egymillió forintra bírságolhatják, végső esetben bezárásra ítélhetik azt a dohányboltot, amelyben kiskorút szolgálnak ki. Januártól új dohányboltokat nyithatnak az ipari parkokban a vendégmunkások számára, illetve pontosítják a dohánytermékek pult feletti kihelyezésének szabályait.

Lázár János építési és közlekedési miniszter november 21-án nyújtotta be a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról törvényjavaslatot. Az ügy érdekessége, hogy az új szabályozást a miniszter nem a kormány nevében nyújtotta be, hanem egyéni képviselőként. Vélelmezhetően a kormányon belül sincs teljes támogatottsága a javasolt intézkedéseknek.

Ehhez képest a törvényjavaslat parlamenti expozéját a tárca állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Ágh Péter tartotta, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy sok trafikban azért szolgálnak ki kiskorúakat, mert a bírságok jelenlegi mértéke nem jelent elegendő visszatartó erőt. Mint fogalmazott:

drákói szigorral sújtunk le arra a trafikosra, aki a törvény legfőbb célját szabotálja. Súlyos, visszatartó erejű pénzbírságot vezetünk be, végső soron pedig a trafikengedélye is rámehet a vétkesnek.

Az az üzletvezető, akit a bírságok sem tántorítanak vissza, az engedélyét és trafikjának működését kockáztatja a törvényjavaslat szerint. Ez azt jelenti, hogy kizárhatja magát örökre abból a lehetőségből, hogy trafikot üzemeltethessen. A módosítás alapján a bírság mértéke január 1-től legalább egymillió forint, minden további jogsértés esetén pedig az előző bírság mértékének minimum 150 százaléka, de legfeljebb tízmillió forint lehet.

Emellett szélesebb körben lesz alkalmazható a koncessziós pályázat mellőzésével, vagy még ellátatlan településen kijelölés útján a dohánybolt üzemeltetése.

Dohányboltok vendégmunkásoknak

Az elfogadásra váró jogszabály egyik vitatott rendelkezése szerint a miniszter feljogosíthat általa kijelölt személyt dohánybolt üzemeltetésére olyan „fizikailag lehatárolt létesítményben vagy létesítmény-együttesben, amely egy építési beruházás megvalósítása érdekében egyszerre legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas”.

Változnak a termékkihelyezési szabályok

Szintén kisebb figyelem irányult eddig a törvényjavaslatnak a dohányboltok termékkihelyezési és polcképszerződési szabályainak pontosítására. Az egyik új rendelkezés kimondja:

A dohánytermék-kiskereskedő köteles az általa forgalmazott valamennyi dohánytermékből csomagolási egységenként – a szivarokat, az új dohánytermék-kategóriákat, valamint a füst nélküli dohánytermékeket kivéve – egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan megjeleníteni.

Ugyanakkor azonban az azonos csomagolási egységek a pultvonal felett csak kizárólag egymás mögött helyezhetőek el; vagyis a többszörös megjelenítés a pultvonal felett tilos.

A törvénymódosítás alapján az alábbi termékcsoportokból csomagolási egységenként egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, továbbá a pultvonal alatt, illetve az elkülönített helyen belül meg lehet jeleníteni:

  • cigarettahüvely és cigarettapapír,
  • utántöltő flakon, patron, nikotinmentes utántöltő flakon,
  • dohányzást imitáló elektronikus eszköz,
  • a dohányzási célú gyógynövénytermék,
  • a dohányterméket kiegészítő termék,
  • a szivar,
  • az új dohánytermék-kategória, valamint
  • a füst nélküli dohánytermék.

A szivarok és az ahhoz kapcsolódó dohányterméket kiegészítő termékek párásító szekrényben vagy a dohánytermék értékesítési helyén kialakított párásított helyiségben is elhelyezhetők.

A törvényjavaslat zárószavazását december 11-én tartják.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük