Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 822 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 februárjában, ami 82 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 74 százalékkal volt magasabb ugyanebben az időszakban – íjra jelentésében Agrárközgazdasági Intézet (AKI).
A KSH adatai szerint 2023. februárban a rövidkaraj átlagos fogyasztói ára 45,6 százalékkal emelkedett 2022 februárjához képest, ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A sertéscomb átlagos fogyasztói ára 11,8 százalékot emelkedett, de a kismértékű elmozdulás fő oka, hogy árstopos termék.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2023. 10. hetén a hazai termelésből származó „E” kereskedelmi osztályba tartozó vágósertés termelői ára 859,88 Ft/kg, 44,43 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
- „E” kereskedelmi osztályba tartozó vágósertés szállítási költséget is tartalmazó vágóhídi belépési ára 2023. 10. hetén:
- Magyarországon 226,66 EUR/100kg hasított hideg súly, 41,12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
- Az EU-s átlag 225,34 EUR/100kg hasított hideg súly, 19,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
- Az Dániában a legalacsonyabb az EU-ban 178,04 EUR/100kg hasított hideg súly, 39,75 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
- Az Bulgáriában a legmagasabb az EU-ban 263,33 EUR/100kg hasított hideg súly, 50,81 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Az előző héthez képest egyik európai országban sem változott jelentősen a vágósertés termelői ára, a legnagyobb változás Magyarországon történt, ahol 4 százalékkal csökkent az ár.