Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Óriási bajban a Facebook, akár meg is szűnhet


Az egykor megrendíthetetlennek tűnő Facebook egyre kevésbé népszerű a legfiatalabbak körében, a TikTok viszont iszonyatosan gyorsan vált nagyon népszerűvé.

Fotó: Facebook

Ha folytatódik a tendencia, előbb a részvényesek hagyhatják el a céget – aztán a léte is megkérdőjeleződhet. Az Egyesült Államok piacát monitorozó Pew Research Center rohamosan csökken a Facebook népszerűsége a fiatalok közében, a közösségi oldal gyakorlatilag egyre inkább az idősebbek platformja lesz, ráadásul köztük is csökken a népszerűség – írja az origo.hu.

Korábban ez szinte elképzelhetetlennek tűnt, hiszen aki nem volt fent a Facebookon, az szinte nem is létezett a digitális térben, így arra lehetett tippelni, hogy ugyan emelkednek majd fel kihívók, de a Facebook mindig is egyfajta alap marad majd. Azonban az olyan platformok, mint az Instagram, vagy az utóbbi időkben a TikTok, folyamatosan hódították el a legfiatalabbakat.

FORRÁS: PEW RESEARCH CENTER

Ennek persze számos oka van: nem csak az, hogy pörgős, videós tartalmakat szolgáltató TikTok jobban megfelel a fiatalok igényeinek, hanem például az is, hogy a Facebookon egyre gyakrabban jelentek meg az idősebbek: szülők, nagymamák, akikkel a fiatalok nem feltétlenül szeretnek “egy térben lenni”.

AKÁRHOGY IS, A 13 ÉS 17 ÉV KÖZÖTTI FIATALOK MÉG HÉT-NYOLC ÉVVEL EZELŐTT IS 71%-BAN HASZNÁLTÁK A FACEBOOKOT, EZ AZONBAN MÁRA 32%-RA CSÖKKENT.

Azért a Facebook anyacége, a Meta nem panaszkodhat annyira, hiszen a szintén az érdekeltségébe tartozó Instagram népszerűsége 52%-ról 62%-ra növekedett, ráadásul messze többen használják lányok (69%) mint a fiúk (55%).

Sőt, a számokból az látszik, hogy a legtöbb közösségi médiumot többségében a fiatal lányok veszik igénybe, látványos fordulat leginkább az elsősorban videojátékok közvetítésére használt Twitch esetében figyelhető meg, ahol 26% a fiúk és 13% a lányok aránya a vizsgált korosztályban.

A TIKTOK JELENLEG AZONBAN A FACEBOOKNÁL ÉS AZ INSTAGRAMNÁL IS NÉPSZERŰBB A FIATALOK KÖRÉBEN.

Igazából az egész felmérés legnagyobb kivétele a YouTube, amelynek a népszerűsége töretlen. A 13-17 évesek 95%-a használja, köztük a lányok 92%-a és a fiúk 97%-a. Ezek videós platformként a TikTok nem tudja megszorongatni a YouTube-ot, ami persze nem is csoda, hiszen egészen más tartalmak jellemzőek a két oldalon, ráadásul a YouTube is igyekszik versenyben maradni, hiszen a rövid videókra specializált YouTube Shorts bevezetésével egyértelműen a TikTokot másolta le.

FORRÁS: PEW RESEARCH CENTER