Az utóbbi időben kilőtt a narancslé ára, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. És nagyon úgy tűnik, hogy a drágulás nem áll meg, luxus lehet sokak kedvenc itala.

Képünk illusztráció
1170 forint. Ennyibe került átlagosan egy liter dobozos, 100 százalékos narancslé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 decemberében Magyarországon. Ennyi pénzért bizonyára jóval kevesebben veszik le a polcokról, mint korábban, nemcsak azért, mert összegszerűen sokba kerül, hanem azért sem, mert az utóbbi években óriásit drágult a narancslé.
Tény, hogy diszkontokban a fenti átlagárnál valamivel olcsóbban is hozzá lehet jutni a saját márkás narancsléhez – bár ott is az ezerforintos lélektani határ körül kapható –, a márkás termékek ára simán átlépi az 1500 forintot. Ha szereted a narancslét, akkor ez bizonyára nem kerülte le a figyelmedet. De mi áll a kiugró drágulás hátterében?
Zöldre változtatja a narancsokat a fertőzés
A világ legnagyobb narancstermelő és -exportáló országa Brazília, narancslékészítésben pedig toronymagasan az elsők – onnan származik a teljes narancsléexport háromnegyede. Így ha náluk valami baj van, azt az egész világon megérzik a vásárlók. És az utóbbi időszakban volt probléma bőven.
Az országot már második éve rendkívüli szárazság sújtja, az Amazonas-medencében történelmi, 50 éve nem látott aszályt pusztított, ami komoly károkat okozott az úgynevezett „citrusövben” található ültetvényeken is. Az extrém hőstressz miatt a narancsfákat jobban veszélyezteti a citruszöldülésnek nevezett bakteriális fertőzés.
A kórt rovarok terjesztik, aminek hatására először foltossá válnak a levelek, majd a gyümölcs eldeformálódik, zöldre színeződik, íze pedig keserűvé válik, ami eladhatatlanná teszi.
De itt nem áll meg a betegség, a fertőzött ág elhal, majd a tünetek megjelennek a fa többi részén is, végül az egész növény elpusztul. A brazil citrustermelőket és gyümölcslégyártókat tömörítő Fundecitrus becslései szerint 2023-ban a narancsfák 38 százalékán mutatkoztak a fertőzés jelei, ami több mint a felével nagyobb arány az előző évhez képest.
A betegség a narancsállamnak is nevezett Floridában is növekvő mértékű károkat okoz – az Egyesült Államok a harmadik legnagyobb narancslégyártó ország –, de arrafelé az aszály helyett a hurrikánok gyorsítják a citruszöldülést terjedését. Sok termelő emiatt drasztikusan csökkentette a területét, vagy teljesen kiszállt a narancsbizniszből, és ingatlanfejlesztőknek adta el a földjét.
Más országok, köztük Mexikó és Dél-Afrika igyekeznek növelni a narancslétermelésüket, de ez nem elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a gyenge brazíliai eredményt és a floridai visszaesést. Másrészt a narancsfáknak három-hét évre van szükségük, mire gyümölcsöt teremnek. A hiány elkerülése érdekében a narancslégyártóknál bevett dolog, hogy lefagyasztják a készleteiket, de a termelés csökkenése miatt kimerültek a raktárak, ami magasabb fogyasztói árakhoz vezetett.
Így drágult egy liter 100 százalékos narancslé Magyarországon
Az elmúlt években mindenki a saját pénztárcáján keresztül megtapasztalta, hogy rendkívüli mértékben emelkedtek az élelmiszerárak. Ez elsősorban az orosz–ukrán háborúval, az energiaválsággal és a – nálunk különösen – magas inflációval, valamint a gyenge forinttal magyarázható. De az ágazatot érintő súlyos problémák miatt a narancslé még ezeket figyelembe véve is jócskán „túlteljesítette” az áremelkedést.
- 2021-ben a narancslé éves átlagára 497 forint volt Magyarországon, ami 2024-re 938-ra emelkedett. Ez csaknem 90 százalékos drágulás.
- 2024 januárja és december között 37 százalékkal nőtt a narancslé ára, az év eleji 857 forint helyett karácsony környékén már 1170 forintot kellett átlagosan fizetni. Vagyis az áremelkedés még tavaly is jelentős volt, amikorra más élelmiszerek drágulása mérséklődött.
- Legutóbb a 2024-es év utolsó hónapjaiban lőtt ki az ár, a nyári 900 forintos összeg az év végére megközelítette az 1200 forintot.
Mindez szoros összefüggésben van azzal, hogy a világpiacon a narancslé határidős ára tavaly több mint 50 százalékkal emelkedett, 2022 óta pedig a négyszeresére nőtt.
Meddig emelkedhet még a narancslé ára?
A szakértők úgy kalkulálnak, hogy Brazíliában 260 millió doboznyi narancsot termelnek majd a 2024/2025-ös szezonban.
Ez eleve 15 százalékkal kevesebb, mint az előző évi mennyiség, és amennyiben a klímaváltozás és a citruszöldülés miatt nem teljesülnek a várakozások, akkor újabb áremelésekre kell számítani.
A magas árak miatt az is elképzelhető, hogy sokak számára luxus lesz a narancslé – vagy már az is –, csökken a kereslet, ami hozzájárulhat az egyensúly visszaállásához és a megfizethetőbb narancsléhez.
Közben a termelők új, ellenállóbb fajták nemesítésével próbálkoznak, sőt, narancsszerű citrushibridekkel is kísérleteznek, amelyek úgy néznek ki, olyan illatúak és ízűek, mint a narancs, de kevésbé érzékenyek a citruszöldülésre. Egyes cégek más gyümölcsöket „tolnak a reflektorfénybe”, több vállalat mandarinlevet dobott piacra, hogy a vásárlóknak a narancsléhez hasonló terméket kínálhassanak. Hogy a vevők átterelése mennyire sikerülhet, az majd a boltokban dől el, de ha be is jön a terv, biztosan nem lesz gyors folyamat.