Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor üzent a dolgozni kívánó fiataloknak: „Nem fogtok ennél jobb ajánlatot kapni egyetlen más országból sem”


A miniszterelnök szerint Magyarország az a hely, ahol érdemes élni és dolgozni, mert hazánk az egyik legjobb hely Európában. Szakmunkásnak lenni pedig különösen jó.

Fotó: MTI

A munkának és szakmunkának van jövője Magyarországon, akinek van tudása és szakmája, illetve kellő bátorsága, hogy mindezt felhasználja, annak nincs mitől tartania a nehezebb időkben sem – mondta a miniszterelnök a XV. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján, a budapesti Hungexpón.

Köszöntőjének elején Orbán Viktor kitért a választási eredményére. Úgy fogalmazott: „a nemzeti erők soha nem látott mértékű támogatással” nyertek, és a választók igent mondtak arra is, amit az elmúlt tizenkét évben a szakképzésben elért a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt. Felidézte: kiterjesztették a duális képzést, életszerűbbé tették a képzési formákat, létrehozták a szakképzési centrumokat és a szakmunkás-hallgatók ösztöndíjrendszerét, valamint léptek a digitalizáció irányába is, a kormány pedig ingyenesen biztosítja az első két szakma vagy szakképesítés megszerzését. Mindezeknek köszönhetően mára 250 ezren tanulnak szakképzésben, egyre nagyobb a kereslet a képzett szakmunkásokra, a vállalkozói pálya is egyre népszerűbb és egyre jövedelmezőbb.

Két jó tanács összefoglalja, miért érdemes szakmát tanulni: amit érdemes csinálni, azt érdemes jól csinálni, és ha jó vagy valamiben, akkor kérd meg az árát – mondta. Úgy értékelt: az élet igazolta, hogy az igényes munka a megélhetés legbiztosabb forrása, és a jövőben még inkább azzá válik majd.

Szerinte bár igazságtalannak tűnhet, hogy még „alig ocsúdtunk fel” a koronavírus-járványból, máris „megkaptuk a nyakunkba” a szomszédban dúló háborút, ahelyett, hogy „kárhoztatnánk a körülményeket”, inkább erősítsük meg magunkat abban, hogy „akinek tudása van, akinek szakmája van, és akinek van kellő bátorsága, hogy mindezt felhasználja, annak nincs mitől tartania a nehezebb időkben sem.

Ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor megerősödve kerülhetünk ki ebből a bajból is, és tehetünk egy méretes lépést előre, nem pedig hátra”

– fogalmazta át a pártja kampányszlogenjét. A pályaválasztó fiatalokat pedig arra biztatta, válasszanak maguknak szakmát. Úgy látja,

Magyarország az a hely, ahol érdemes élni és érdemes dolgozni, mert hazánk az egyik legjobb hely Európában.

Aki ma Magyarországon a munkájából szeretne megélni, annak lesz munkája, lesz otthona, és biztonságos környezetben nevelheti fel a gyerekeit a világ legszebb országában. „Nem fogtok ennél jobb ajánlatot kapni egyetlen más országból sem” – tette hozzá.