Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor újabb haderőfejlesztést jelentett be: új Gripen vadászgépeket vásárol Magyarország


A kormányfő az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: két megállapodást kötöttek, a gépekről szóló szerződéseket meghosszabbították. Mint fogalmazott, bár nem mindig látszik, a magyar külpolitika célja, hogy barátokat keressünk, és felidézte, hogy 1956-ban Svédország sokat segített a menekülő magyaroknak, amiért hálásak vagyunk.

Képünk illusztráció

Ahogy arról beszámoltunk, ma érkezett Budapestre Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban elmondta, üdvözlik, hogy a NATO-csatlakozással kapcsolatban a svéd miniszterelnök Magyarországra jön. Mint mondta, ez szükséges, főleg azok után, hogy frakciótársai szerinte jogos kritikákat fogalmaztak meg az ország csatlakozásával kapcsolatban. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője ehhez azt tette hozzá, hogy úgy látja, javultak a két ország kapcsolatai, így ő már nem tart tőle, hogy a svédek NATO-csatlakozásának ratifikációja ne menne át az Országgyűlésen.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig ma reggel a Kossuth Rádióban beszélt arról: egy bizalmi építési folyamat zajlott le a svéd miniszterelnökkel. A kormánypárti frakcióktól időt kért, hogy a svéd miniszterelnökkel odáig jusson, hogy kézzel fogható érvei legyenek a NATO-csatlakozás támogatására.

Megállapodásokat írtak alá

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a mai napon két megállapodást írnak alá
módosítják azt a megállapodást, ami a Honvédelmi Minisztérium és Svédország között áll, és Gripenek bérléséről és a vonatkozó támogatási rendszerekről is szól. A második megállapodás a magyar kormány és a svéd királyság között a Gripenek logisztikai támogatását és kapcsolódó szolgáltatásokat foglal magában.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón arról beszélt: rendkívül érdekes, izgalmas és eredményes megbeszélésen vannak túl, a mai találkozó egy hosszú, bizalomépítési folyamat fontos állomása. Mint mondta, ennek a szakasznak a végére ma pontot tehetünk, sikerült tisztázni kölcsönösen a jószándékunkat.

Úgy fogalmazott: bár nem mindig látszik, a magyar külpolitika célja, hogy barátokat keressünk, és találjunk olyan pontokat, ahol együtt tudunk működni, ahol pedig különbséget látunk, ott azt tiszteletben tartjuk.

A miniszterelnök szerint Svédország egy igaz barátja volt a magyaroknak 1956-ban, amikor a Magyarországról menekülőknek nem csak ellátást, befogadást adtak, hanem egy második otthont is. Hálásak vagyunk minden olyan népnek, amik akkor segítséget nyújtottak – emelte ki.

Felidézte, hogy amikor az EU-csatlakozásról tárgyaltunk, Svédország döntő partnerünk volt. A volt szovjet övezetbeli országok csatlakozása a szükségesnél hosszabb folyamat volt, volt, aki akkor a lassabb befogadás mellett érvelt, Svédország azonban a gyors döntést szorgalmazta – mondta.

„A jelen is jól néz ki” – mondta, hozzátéve: a kereskedelmi együttműködés egy sikertörténet, minden évben megdöntjük a kereskedelmi forgalom rekordját. Együttműködés van a nukleáris energia kérdésében, a „brüsszeli arénában” ebben a tekintetben együttműködünk. Emellett rengeteg svéd turista érkezik Magyarországra.

Négy új Gripent veszünk

Azonban ma a védelmi együttműködésről volt szó: hazánkban nagy vita volt már a Fidesz első ciklusa idején, hogy kell-e Magyarországnak önálló légvédelmet fejlesztenie, és ha kell, hogyan. Akkor a kormány úgy döntött, hogy legyen önálló légvédelem, ez technológiailag a svédek segítségére, a Gripenekre épüljön – fogalmazott. A gépekről szóló szerződések kifutnak, és mivel „csórók voltunk”, mikor az első Gripeneket megvettük, most arról döntöttek, hogy

további négy géppel bővítik a magyar flottát, jelentősen megnövelve ezzel a katonai képességünket. Emellett a védelmi szerződést is meghosszabbították – jelentette be.

Megállapodtak arról is, hogy a logisztikai szolgáltatásokról szóló szerződést meghosszabbítjuk, és kiterjesztjük a kiképzések területére is – közölte. Orbán Viktor szerint létrejött egy megállapodás, hogy egy mesterségi intelligencia-központú együttműködés kezdődik a kutatás-fejlesztés területén is.

Megjegyezte: sok mindent tanult a mai megbeszélésen, Kristersson ismertette Svédország helyzetét, kihívásait, és keresték azokat a pontokat, ahol a jövőben is együtt tudnak működni. A megállapodásokkal kapcsolatban azt mondta, üdvözli azokat, mert ezek egyszerre jók Svédország és Magyarország számára, hiszen erősíti a két ország és az EU biztonságát is.

Orbán: szükséges és óvatos volt az előkészület

Orbán Viktor újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: szükséges és óvatos, körültekintő előkészület történt mindkét fél részéről a NATO-csatlakozással kapcsolatban, újjáépítve a bizalmat, ami az elmúlt időszakban megkopott. Ez nem azt jelenti, hogy mindenben egyetértünk, de a kölcsönös bizalom megalapozza a biztonságot – mondta, hozzátéve: ez nem egy biznisz, nem a NATO-tagságot adjuk a Gripenekért cserébe, ez nem korrekt. Mindig is volt egy együttműködés, amit még az első Orbán-kormány kezdeményezett, ez sokkal hosszabb történet, mint Svédország csatlakozási szándéka – szögezte le.

Hangsúlyozta: ez nem egy deal, a magyarok nem túl jók ebben, mi jó barátok, szövetségesek vagyunk, nem mindig tudjuk a legjobbat kihozni az ilyen együttműködésekből.

Ulf Kristersson azt mondta, fontos, hogy amikor az ember beadja a kérvényét, tudnia kell, hogy minden tagállamnak egy saját állásfoglalást kell kialakítania. Néha ez gyorsan megy, néha lassabban, de tiszteljük azt, hogy a magyar parlament döntést hoz – hangsúlyozta. Mint mondta, a cél az együttműködés azokon a területeken, ahol vannak közös érdekek, ahol viszont máshogy látjuk a dolgokat, legyünk nyitottak és elfogadóak. Jól ismert tény, hogy Svédország sok EU-s kérdést másképp lát, de tiszteletben tartja a különbözőségeket, és igyekszik kompromisszumot kötni – fogalmazott. A NATO-szövetségben küzdeni fogunk egymásért – közölte.

„Nem tartunk ott, ahol a svédek, de szeretnénk”

Ez egy több elemből álló együttműködés, Magyarország úgy döntött, hogy hosszabb távon is fenntartja a saját légvédelmi rendszerét – mondta újabb kérdésre válaszolva Orbán Viktor. Mint mondta, látva a háborút, a Balkán instabil helyzetét, át kell gondolni, mi legyen a légvédelemmel, erről döntöttek most. Hozzátette: alapvetően a katonák véleményére hagyatkozva döntöttek az önálló légvédelem fenntartásáról, de ez szárnyaszegett volt, most viszont bepótoljuk, amit korábban nem tudtunk megvenni. A miniszterelnök szerint része maradunk a NATO légtérvédelmében, az elkötelezettségünk ezzel megerősödik. Nem tartunk ott, ahol a svédek, de szeretnénk – fogalmazott, kiemelve: Svédország magas színvonalon teljesít, de Magyarország is elindult ezen az úton, hatalmas beruházások vannak a honvédelem terén, és a kutatási bázisunkat is gőzerővel fejlesztjük. Orbán Viktor azt is reméli az együttműködéstől, hogy megszerezhetjük a svédektől az ehhez szükséges tudást.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük