Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor szerint még 7-8 hónapig elhúzódik a járvány – A kormányfő újabb döntést jelentett be


Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szerdán este 19 óra 30 perctől a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége volt Orbán Viktor. A kormányfő beszélt a magyarországi járványhelyzetről, az orvosok béremeléséről, illetve a hálapénz betiltásáról is. Közben egy friss döntést is bejelentett az építkezések kapcsán.

Interjút adott szerdán este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Magyarország miniszterelnöke.

A koronavírus járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, de Orbán Viktor a Hír TV műsorában elmondta, nem kell műtéteket halasztani ahhoz, hogy zökkenőmentesen folyjon az ellátás. A második hullámban van már tapasztalatunk, a következő hetekben, bár felszálló ágban van a járvány, szerinte nem várhatók nagy változások.

Az egészségügyi ellátás kapcsán elmondta: vannak első lépcsős kórház, ott folyik a fertőzött emberek kezelése, ha ott elfogynak az ágyak, jönnek a második lépcsős, majd a harmadik lépcsős kórházak. Gyakran előfordul, hogy át kell vezényelni egyik kórházból a másikba az egészségügyi személyzetet. De ezen esetek száma a miniszterelnök szerint nem érte még el az összes dolgozó egy százalékát sem.

A kormányfő azt is leszögezte, hogy mindennapokat érintő szigorításokra egyelőre nem kell számítani. A Nemzeti Konzultáció által világossá vált, az emberek nem akarják, hogy leálljon az ország. A gazdaságvédelmi operatív törzs több ügy kapcsán előterjesztett javaslatokat. Orbán Viktor az interjú során az egyik friss döntésüket nyilvánosságra hozta:

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő, ebből az 5 százalékos áfát el is fogadták, így 2022. december 31-ig ismét 5 százalékos lesz a lakásépítések áfája.

Mindehhez hozzátette: többek közt az adóeljárási szabályok könnyítése, bürokrácia csökkentése is tervben van még.

Szóba került az orvosok három lépcsős béremelése, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi béremelésének számít. Orbán Viktor szerint 7-8 hónapig el fog tartani a járvány, amíg nem érkezik vakcina, nincs szabadulás, az orvosoknak pedig emberfeletti munkát kell végezniük, ezért gy gondolja, most jött el az ideje, hogy meglépjék a béremelést.

Arról is beszélt, hogy bár van egy elszívó hatás, mert a magyar orvosok világszínvonalat képviselnek – ennek köszönhető, hogy a 20-25 legjobban védekező országai közt voltunk az első hullám alatt – nem aggódik amiatt, hogy elmennének az orvosok. A legjobbaknak persze folyamatosan számolniuk kell azzal, hogy kapnak jobb ajánlatot, de szerinte nem a bér dönt ebben a kérdésben, hiszen máshol élni nehéz, a körülmények sokat számítanak. Nagoyn fontos, hogy jó legyen ott dolgozni, ahol az ember van.

Elmondta, bár a dolgozók eltérő jogviszonya miatt van egy kis kockázata a béremeléseknek, a pénzügyminiszter az előterjesztést jóváhagyta.

Az átvezénylésekre visszatérve hangsúlozta: ez élet-halál kérdés a járvány idején. Ilyenkor nem a normális munkarendben kell dolgozni, elkerülhetetlen a vezénylés. Jól kell vezetni a kórházakat, jól kell tervezni, és ez esetben csak akkor kell vezényelni, ha tényleg szükséges.

Hogy valóban felszámolható-e a hálapénz rendszer, ennek kapcsán Orbán annyit mondott, szerinte meg kell próbálni. Amíg az orvosok nem követelik ezeket a szabályokat, nem valósulhat meg, hiszen kívülről nehéz ezt irányítani. Viszont ezt most az Orvosi Kamara kérte. Persze vannak még olyan kérdéskörök, amiket később rendeletben kell szabályozni majd és ehhez jön még ugye az erkölcsi terület.

/www.blikk.hu/