Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor döntött: Több pont járhat a felvételin az önkéntes katonai szolgálatért, mint a nyelvtudásért


A katonai szolgálatért 64 pont is szerezhető majd, viszont a nyelvvizsgáért maximum 40 többletpontot kaphatnak az egyetemre jelentkezők.

Képünk illusztráció Fotó: szarvasihet.hu

A felvételi eljárásról szóló törvény szeptembertől módosul, jelent meg a keddi Magyar Közlönyben a kormányrendelet – szúrta ki a Telex. Eszerint többletpont jár azoknak, akik a felsőoktatás megkezdése előtt elmennek önkéntes vagy tartalékos katonának. Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával kiadott új rendelet alapján:

16 többletpont jár azoknak, akik hat hónapot töltenek el tartalékos katonaként alapkiképzésen,32 pontot kapnak azok, akik a féléves szolgálat alatt a szakkiképzést is végrehajtják,

plusz 32 pont jár még azoknak, akik folytatólagosan újabb hat hónap szakkiképzést eltöltenek.

Így lesz, aki összesen 64 pontot szerez majd a katonai szolgálatért, a maximálisan megszerezhető 100 többletpontból.

Összehasonlításképpen, a felvi.hu adatai alapján maximum 40 többletpont szerezhető a nyelvtudásért. A B2 (középfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont, míg a C1 (felsőfokú) komplex (írásbeli és szóbeli) államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 40 többletpont jár.

Mivel a felvételi eljárásról szóló törvény kiegészítése szeptember 1-jén lép csak hatályba, ezért először a 2023 februárjában induló, keresztféléves képzésekre való jelentkezésekkor fogják alkalmazni.