Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor aláírta: Magyarország ideiglenes védelmet nyújt az Ukrajnából érkező menekülteknek


Orbán Viktor aláírásával jelent meg az a kormányrendelet, amely szerint a magyar kormány ideiglenes védelemre jogosultként ismer el minden, Ukrajna területéről Magyarországra érkező ukrán állampolgárt vagy Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárt, így nekik ideiglenes védelmet biztosít Magyarország.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher / MTI

A kormány a koronavírus-járvány miatt hozott veszélyhelyzeti felhatalmazásával élve vezette be a rendelkezést.

Ideiglenes védelmet kapnak az Ukrajnából menekülők. Ez az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárokra, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozik – írja a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a hvg.hu.

A csütörtök este közzétett és 22 órakor máris hatályba lépő kormányrendelet a menedékjogi törvénynek azt a pontját alkalmazza rájuk, amely szerint ideiglenes védelemre jogosultként ismerik el azokat, akik „hazájukból fegyveres konfliktus, polgárháború vagy etnikai összecsapás … miatt elmenekülni kényszerültek” – írják.

Bár az ukrajnai válságnak nincs köze a koronavírus-járványhoz, a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve – vagyis alacsonyabb szintű jogszabállyal törvényt módosítva – elrendelte, hogy ezekre a beutazókra nem kell alkalmazni a menekültügyi eljárás törvénybe foglalt átmeneti szabályait, amelyek alapján a kijevi magyar nagykövetségen kellene menedékjogi kérelmet benyújtaniuk, majd a válaszra hetekig várni.