Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor: a nehéz helyzet miatt a kormány egy része nyaralni sem mehetett


Év végére béremelkedést vár, éves viszonylatban pedig – ahogy mondta – pozitív nullát szeretne a reálbérek tekintetében a miniszterelnök. Orbán Viktor az állami rádióban ismét árspekulánsoknak nevezte a multikat.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint a kormányfő képtelen az önkritikára, és arra, hogy szembenézzen a saját felelősségével.

„A reálbérek tekintetében az év végére – hát be van tiltva a miniszterelnök számára a jóslás, ezért óvatos vagyok – de egy pozitív nullát azért szeretnék elérni” – fogalmazta meg a kormányzat egyik fontos célját Orbán Viktor reggel az állami rádióban. A miniszterelnök megismételte, akár már októberben egy számjegyű lehet az infláció. A gazdasági elemző szerint az éves pénzromlás mértéke nagyobb lesz a kormány által várt 15 százaléknál, és a reálbérek is csökkenni fognak.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az év egészét tekintve az átlagos infláció 17,5 százalék körül lehet majd, a bérnövekedés üteme pedig ennél alacsonyabb lehet, ezért ez a fajta útmutató szerinte negatív lesz.

A miniszterelnök a bajok gyökerének a háborút nevezte, mint mondta, a béke szinte azonnal megoldana minden problémát.

„Az Orbán rendszer megpróbál mindenféle hazugsággal elfedni mindenféle bajt. Ez az ő politikájuknak a lényege. A kommunikáció, a hazugságáradat. Az, hogy ők semmiért nem hibásak, ez egész egyszerűen nem igaz. A DK szerint a válság megszüntetéséhez magát a válság okát kell megszüntetni, vagyis az Orbán-rendszert” – mondta híradónknak Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője.

A miniszterelnök a rádióban egy másik fontos célt is kijelölt.

„Meg kell védeni a munkahelyeket, amivel nem állunk rosszul, sőt, továbbra is úgy látom, hogy betöltetlen álláshelyek tízezrei vannak Magyarországon” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy körülbelül 70-80 ezer betöltetlen álláshely van.

„Én elhiszem, hogy kevesen akarnak itt dolgozni, de ennek nem módja, hogy azokat hozzuk ide keletről, akik alacsonyan elvállalják ezeket a munkákat, hanem a cégeknek meg kell mondani, hogy Magyarország az a hely, ahol a tisztességes és jól képzett magyar munkaerőért tisztességes fizetést kell adniuk” – mondta Lukács László, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője. Arról is beszélt, hogy pártjuk kormányon a magas hozzáadott értékű gazdasági tevékenységeket részesítené előnyben.

A miniszterelnök az interjúban egyébként azt is megjegyezte, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a kormány egy része, beleértve a kulcsminisztereket, nem ment el nyaralni, és a következő napokban is dolgozni fog.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük