Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Orbán Viktor új intézkedést jelentett be: nyílt köztereken is kötelező lesz a maszkviselés


Ismét exkluzív interjút adott a miniszterelnök az M1 csatornának. Ebben az éjféltől életbe lépő szigorító intézkedések hátterét is igyekezett megmagyarázni.

Orbán Viktor miniszterelnök a köztévének adott interjújában árult el egy újabb részletet az éjféltől életbe lépő szigorításokról. Az interjú közben felidézésre került a miniszterelnök korábbi véleménye, miszerint ha mindenki hordja a maszkot, akkor nincs szükség korlátozásokra. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy vajon az emberek nem viselték megfelelően a maszkot, vagy a kormány becsülte alá a szabály betartását? Orbán Viktor válaszában először rögzítette: nem hárítaná a felelősséget a lakosságra. Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot, az elméletileg elegendő ahhoz, hogy a vírust lelassítsuk.

50 százalék esély van, hogy a mostani egészségügyi létszámmal menedzselni tudjuk a helyzetet, ezért kellett szigorítani. Lehet, hogy kibírnánk, de nem kockáztatunk – jelentette ki a kormányfő. Nem hárít felelősséget az emberekre, Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot és a találkozások 80 százalékában rajtuk van, akkor meg lehet állítani a járványt. Ezt eddig megtették az emberek, ezért nem szabadult el előbb a járvány – mondta a miniszterelnök.

Közterületen is kötelező lesz a maszkhasználat

– jelentette be.

A gyerekeken is múlik

Igaz, hogy aki erős és fiatal, az influenzás tünetekkel megúszhatja, de a szülők, nagyszülők súlyosabb tünetekkel eshetnek át a víruson, úgyhogy most számít a gyerekek felelőssége – sorolta.

Van egy kérésem a szülőkhöz. Most kell néhány komoly mondatra időt szakítani. Értem én, hogy a fiatalok erősek és lehet, hogy megússzák enyhébb tünetekkel a betegséget, de a szülők, nagyszülők nem fogják, ha elkapják. Most mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család.

Ha valaki átesik a gyorsteszten, a negatív eredmény csak 50-60 százalékban biztos, óvatosan kell ezekkel bánni. A kormány annyit tud tenni, hogy a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak a gyorsteszteket rendelkezésre bocsátja. Szlovákiában tomeges gyorstesztelés volt, ennek várjuk az eredményét.

Belátható távolságban a vakcina
A vakcina belátható távolságban van, és a megoldás a vakcina. A megoldás az, hogy a vírust megöljük és ebben csak a vakcina segít

– mondta Orbán. Tegnap bejelentések voltak arról, hogy van vakcina, ez a tőzsdén is meglátszott. Két időpontról beszélünk: december végén, januárban, az EU-ból jön valamennyi vakcina.

Úgy számolok, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.

Emellett az orosz, kínai, izraeli vakcinák is képben vannak. Április előtt nem jöhet tömegesen vakcina Európából, máshonnan talán előbb is lehet szállítmány a kormányfő szerint, ezen dolgoznak.

Lesz egy részleges megkönnyebbülés december végén, január elején és lesz egy felszabadulás áprilisban

– mondta Orbán Viktor.

30 napra szólnak az intézkedések, utána jöhet a gazdaság
Most 30 napra szólnak az intézkedések, ha ezen túl vagyunk, akkor jön a gazdaság újraindításának időszaka

– jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint “karácsonyra szabadulhatunk”. Leegyszerűsítő megközelítés, hogy az egészséget vagy a gazdaságot kell védeni. Az egyben van, az egész életet kell védeni.