Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Önkéntesek mentik meg a Tiszát a szeméthegyektől


Régóta szenvedi a környezetkárosítás hatásait a Tisza. Önkéntesek négy éve dolgoznak azon, hogy megszabadítsák a folyót a műanyagtól.

Fotók: Révész Gábor

A Hulladékmentes Tisza program 2019-ben alakult meg azzal a céllal, hogy 80 tonna műanyagszemetet gyűjt össze hazánk egyik létfontosságú folyójából. A Coca-Cola, a Pet Kupa és az Országos Vízügyi Főigazgatóság támogatásával megvalósult kezdeményezés azóta több mint 100 tonna pet palacktól szabadította meg a Tiszát és élővilágát.

A program keddi záróeseményén többek között az elmúlt évek kihívásairól, a következő évek terveiről és az önkéntesek eddigi munkájáról is szó esett. A megfelelő ivóvízellátással nem rendelkedő helyeken például kiemelkedő hatást ért el az Ivóvíz Cserebere Pont kezdeményezés, ahol a műanyagszemét leadásáért cserébe bárki kaphat ivóvizet.

A környezetvédők egyik találmánya pedig a GPS plack, amely egy rá felszerelt jeladóval a szemét útját segíti nyomon követni.

Az önkéntesek az összegyűjtött szemét sorsáról is rendelkeznek, a palackokból például kajakokat gyártanak. A 300 kilogramm műanyagszemét újrahasznosításából nyert, HDPE típusú műanyagból készült vizi járművek a további szemétszedési munkálatokban is segítségek nyújtanak. A műanyaghegyek több mint fele a kiskörei Folyómentő Központban kerül feldolgozásra. – írja a Zöld Pálya.

Hasonló kezdeményezés a csongrádi nyugalmazott angol tűzoltó, Ian Davies Tisza Tidy up névre keresztelt programja. A rendszeres, kampányjellegű megmozdulások mára már több száz fős akciókra nőtték ki magukat. A lakosság a város körüli árterületekről szedi össze az illegális szemétlerakásból és az árhullámokból érkező műanyagszemetet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük